Petice chce omilostnit skupinu Ztohoven

Radek Wohlmuth
3. 3. 2008 20:20
Fingovaná exploze jde za několik týdnů před soud
Předání ocenění právnímu zástupci skupiny Ztohoven. Její členové se skryli v anonymitě davu
Předání ocenění právnímu zástupci skupiny Ztohoven. Její členové se skryli v anonymitě davu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Na internetu se objevila petice za omilostnění umělecko-diverzní skupiny Ztohoven. Sedm jejích členů bylo obviněno v souvislosti se simulací jaderného výbuchu v ČT loni v červnu.

Napojili se na jednu z kamer servisní organizace ČT a pustili do živého vysílání záznam fingované exploze v podkrkonošské krajině poblíž obce Černý Důl; za to byli obviněni ze šíření poplašné zprávy a hrozí jim až tři roky vězení.

Mezitím skupina za tuto akci získala cenu Národní galerie. Její přijetí právníkem mladých umělců vyvolalo negativní reakce u části odborné veřejnosti. Proces se členy skupiny začíná za několik týdnů.

Foto: Ztohoven
Čtěte také:
Za jaderný hřib jdou Ztohoven k soudu. Píše to i CNN
Po obvinění dostali Ztohoven za útok i Cenu NG
Stojí mezi procesem a oceněním. Jak Ztohoven?

Petice vznikla na Ústavu informačních studií a knihovnictví FF UK v Praze a obrací se k prezidentovi republiky. Je otázkou, zda by zrovna Václav Klaus, mezi jehož výtvarné oblíbence patří třeba Kristián Kodet, našel pochopení pro umělecké aktivity tohoto typu, ale členům skupiny každopádně milost udělit může.

Tuto pravomoc mu dává Ústava České republiky článek 62 písm. g) Podle něj prezident republiky nejen odpouští a zmírňuje už uložené tresty soudem a zahlazuje odsouzení, ale může dokonce nařídit, aby se trestní stíhání vůbec nezahajovalo, a pokud se s ním začalo, aby se v něm nepokračovalo.

Iniciátoři petice, mezi nimiž je třeba kurátorka a autorka výstav zaměřených na nová média Denisa Kera, nezpochybňují neoprávněné nakládání s majetkem ČT. Podle jejich názoru ale umělci nechtěli šířit poplašnou zprávu.

2. 1. - Za jaderný hřib půjdou umělci ze Ztohoven k soudu - Za svůj čin dostali na sklonku roku 2007 cenu Národní galerie. Teď už vědí, že za něj mohou sklidit i tříletý žalář. Státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Trutnově proti nim sepsal obžalobu - podle něj pirátským vysíláním jaderného výbuchu v ČT šířili poplašnou zprávu a spáchali trestný čin.  Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE
2. 1. - Za jaderný hřib půjdou umělci ze Ztohoven k soudu - Za svůj čin dostali na sklonku roku 2007 cenu Národní galerie. Teď už vědí, že za něj mohou sklidit i tříletý žalář. Státní zástupce Okresního státního zastupitelství v Trutnově proti nim sepsal obžalobu - podle něj pirátským vysíláním jaderného výbuchu v ČT šířili poplašnou zprávu a spáchali trestný čin. Další podrobnosti naleznete ve zprávě ZDE | Foto: Ludvík Hradilek

Atomový hřib uprostřed horské krajiny byl prý natolik absurdní, že nenechával nikoho na pochybách o tom, že jde o obrazovou nadsázku. Nepřiměřená reakce České televize podle nich naopak jen potvrdila fakt, že média ráda považují sama sebe za objektivního zprostředkovatele skutečnosti.

Iniciátoři také upozorňují na fakt, že performance skupiny ZTOHOVEN pomohla zviditelnit české současné umění ve světových médiích, která akci hodnotila vesměs kladně. Reflektovaly ji CNN,  britský list The Guardian i zámořské New York Times.

Případné potrestání tohoto uměleckého činu považují petenti (=žadatelé) za precedent, a navíc mezinárodní ostudu ČR -  "protože bychom byli snad jediným státem ve vyspělém světě, který v dnešní době posílá umělce za mříže".

Skupina Ztohoven sama nemá s peticí nic společného. Její členové tuto iniciativu vidí střízlivě, podle nich prostě jejich akce vyvolala emoce negativní i pozitivní. Nemají pocit, že by petice nějak významně ovlivnila průběh procesu.

Pozitivní jim připadá, že lidé, kteří petici podepisují, mají potřebu veřejně vyjádřit svůj postoj.

Elektronicky se k petici ZDE zatím připojilo více než tisíc lidí, což možná může být další problém. Je otázka jakou platnost a váhu bude mít elektronická petice de iure. 

 

Právě se děje

Další zprávy