Performeři vycházejí na bojiště s časem. Do Pařížské

Kultura Kultura
15. 9. 2013 12:05
Site-specific projekt Spaces Translations je v pondělí součástí zahájení sezony v Divadle Ponec
Foto: Vojta Brtnický

Praha - Současný tanec se po letní pauze vrací na prkna divadel a do pražských ulic. Před slavnostním zahajovacím večerem, kterým divadlo Ponec otevře svou již 13. sezónu, čeká na zájemce a náhodné kolemjdoucí repríza site-specific projektu Spaces Translations.

Trasa procházející ne náhodou jen kousek od stále rychleji pulzujícího srdce Prahy, po které performeři provedou diváky, se pro ně stává bojištěm s časem.

Foto: Vojta Brtnický

Divákům jsou jejich prostřednictvím nastolovány otázky a témata, se kterými sice často přicházejí do styku, ale které často ignorují či přecházejí. Ta zřejmě nejzásadnější otázka se táže, kam až jsme v dnešní době ochotní zajít a do jaké míry má pro nás ještě význam kvalita v kontrastu s rychlostí, jakou žijeme.

„Téma představení se dotýká spěchu jako stylu života, v němž má rychlost a efektivita přednost před kvalitou. Spěchu, který nás nutí ke zkracování a odkládání všeho, co je zdánlivě nedůležité na konec nebo neurčito," říká k tomu choreografka představení Věra Ondrašíková.

Základní myšlenka vystoupení vychází ze staršího divadelně-pohybového představení IN-FINITO, na kterém v roce 2008 Ondrašíková spolupracovala s jedním z tanečníků, Jaro Ondrušem.

Foto: Vojta Brtnický

„Tehdy jsme se zabývali spíše otázkou rychlosti, inspirovali se například úryvky ze zpravodajství, nebo samotnými zpravodajskými dvojicemi, které měly za cíl v omezeném čase sdělit co nejstručněji fakta a neskákat si přitom do řeči," popisuje Ondrašíková.

„Postupem času nám oběma přišlo, že to téma je čím dál tím více aktuální, a že bychom ho chtěli ještě více přiblížit lidem, kteří by na taneční představení do divadla třeba nikdy nepřišli," vysvětluje, proč se vystoupení přesunulo pod otevřené nebe.

Foto: Vojta Brtnický

Během práce na projektu se do popředí zájmu dostala také další témata, která se nakonec promítla do jeho konečné podoby, jako například honba za kariérou, sebeprosazování, soutěživost, pocit vítězství a v neposlední řadě popření času a naší smrtelnosti. 

„Pamatuji si, že právě jeden z tanečníků ´nestihl´ navštívit člena z rodiny, který v době zkoušení zemřel," říká Ondrašíková.

Představení se skuteční v pondělí 16. září od 17 hodin v Pařížské ulici. Svou hru s časem předvedou tanečníci na trase, která začne u hotelu Intercontinental. Po skončení představení se další program přesune přímo do Divadla Ponec.

Zahajovací vystoupení na této scéně bylo svěřeno tanečnímu uskupení VerTeDance, které spolu s kladenskou kapelou Zrní předvede v pondělí 16. září od 20:00 své cenami ověnčené a publikem velmi kladně přijímané představení Kolik váží Vaše touha?.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy