Penězi posedlý Dalí ožije ve filmu

Reuters, Hej
4. 11. 2006 16:00
Los Angeles - Penězi a svou múzou Galou posedlý španělský surrealista Salvador Dalí se stane hrdinou biografického snímku.
Salvator Dalí
Salvator Dalí | Foto: Aktuálně.cz

Snímek Dalí a já: Surreálný příběh (Dali & I: The Surreal Story) vzniká podle autobiografické knihy Stana Lauryssenese. Kelgický novinář a romanopisec býval sousedem Dalího v jeho rezidenci v Cadaqués v severovýchodním Španělsku. Děj se odehrává se v letech 1960 až 1980, kdy už byla většina Dalího nejslavnějších děl na světě.

Originál bronzové sochy Salvadora Dalího Stočený Kristus.
Originál bronzové sochy Salvadora Dalího Stočený Kristus. | Foto: Aktuálně.cz

"Myslím, že na tomhle období jeho života je zajímavé tím, že maloval méně a prodával víc - jak se moderní umění komercionalizovalo," říká producent David O. Sacks. "Z té doby pocházejí ty obrázky, na nichž se jeho knír mění ve znak dolaru. Byl v té době penězi prostě posedlý, k tomu napomohla i jeho žena Gala."

O jedenáct let starší ruská imigrantka Gala byla Dalího múzou, inspirací - a závislostí.

Režisérem filmu má být Novozélanďan Andrew Niccol, autor filmů Obchodník se smrtí s Nicholasem Cagem či sci-fi Gattaca s Judem Lawem, Ethanem Hawkem a Umou Thurmanovou. Niccol je také scénáristou snímku The Truman Show, který mu vynesl oscarovou nominaci za nejlepší původní scénář.

Salvator Dalí s Galou
Salvator Dalí s Galou | Foto: Aktuálně.cz

"Nechceme natočit další životopis jednoho umělce," říká producent Sacks. "Chceme tím spíš položit otázky - Co je moderní umění? Jakou má hodnotu? Má cenu těch milionů dolarů, které za něj lidé platí?"

Sacks bude film produkovat spolu s Danielem Bruntem a Michaelem R. Newmanem, svými partnery z Room 9 Enteratinment -  firmy, která stojí třeba za nedávno uvedenou nekompromisní komedií Děkujeme, že kouříte. Natáčet se má začít na jaře.

 

Právě se děje

Další zprávy