Pavlenskij protestoval proti zneužívání psychiatrie v Rusku

ČTK Kultura ČTK, Kultura
Aktualizováno 20. 10. 2014 18:15
Akční umělec Pjotr Pavlenskij si uřízl ušní lalůček před psychiatrickým ústavem. Za pár dnů by měl být hostem MFDF v Jihlavě.
Pjotr Pavlenskij při své nejnovější akci.
Pjotr Pavlenskij při své nejnovější akci. | Foto: Reuters

Moskva - Petrohradský performer Pjotr Pavlenskij byl hospitalizován v jedné moskevské nemocnici s podezřením na zápal plic, který si nejspíše uhnal během nedělní akce, kdy se u psychiatrického ústavu bez ohledu na mráz vysvlékl donaha a uřízl si lalůček pravého ucha. Pavlenskij tak chtěl upozornit veřejnost na zneužívání psychiatrie pro politické účely.

Pavlenskij bude hostem Inspiračního fóra letošního MFDF v Jihlavě, který začíná 23. října.

"Nůž odděluje lalůček od těla. Betonová zeď psychiatrie odděluje společnost rozumných od nerozumných pacientů. Vrací se zneužívání psychiatrie k politickým účelům. Policejní aparát si opět přisvojuje pravomoc rozhodovat o hranici mezi rozumem a bláznovstvím. Byrokrat v bílém plášti, vyzbrojený diagnózami, odřezává od společnosti ty kousky, které mu brání v jednolitém diktátu povinné normy (...)," stojí v prohlášení k akci.

Pavlenskij svými happeningy opakovaně provokuje ruské úřady. Ruská policie minulý měsíc pohrozila buřiči dalším nuceným vyšetřením na psychiatrii.

Umělec protestoval u psychiatrického ústavu, kam soudy a policie často posílají opoziční aktivisty k vyšetření. Nyní je zde zavřená ukrajinská důstojnice Naděžda Savčenková, obviněná v Rusku ze spoluúčasti na zabití dvou ruských novinářů na Ukrajině. Savčenková obvinění odmítá a tvrdí, že ji zajali separatisté a pak ji unesli do Ruska. Proti internaci na psychiatrii marně protestovala.

Podle umělcovy advokáty se úřady snaží Pavlenského za každou cenu umlčet. Protože dostatek důkazů k zahájení trestního stíhání nemají, oživují praktiky z tažení proti disidentům ze sovětské éry.

Podle agentury Interfax psychiatři již několikrát umělce vyšetřili, shledali však, že je zdráv.

Pavlenskij na sebe svými protesty několikrát výrazně upozornil. V únoru sestavil na jednom z petrohradských mostů symbolickou barikádu a zapálil ji na znamení solidarity s proevropskými demonstranty v Kyjevě. Loni v listopadu vyvolal poprask v Moskvě, když si přibil hřebem genitálie k dlažbě Rudého náměstí. Akcí prý chtěl varovat před apatií a nečinnou odevzdaností ruské společnosti.

Předloni v květnu se Pavlenskij před petrohradskou radnicí objevil nahý, jeho jedyiným "oděvem" byl ostnatý drát, jímž omotal své tělo. Chtěl tak vyjádřit stav člověka žijícího v represivním politickém systému. O dva měsíce později si demonstrativně sešil rty, aby protestoval proti odsouzení členek punkové skupiny Pussy Riot.

"Pavlenskij jako performer je ideální umělec naší éry rozčarování," usoudila Naděžda Tolokonnikovová z Pussy Riot, která si odpykala skoro dva roky vězení za skandální vystoupení "Bohorodičko, vyžeň Putina" v hlavním pravoslavném chrámu země, a to před předloňskými prezidentskými volbami.

 

Právě se děje

Další zprávy