Pavarottiho následník se po nehodě neprobral z kómatu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
5. 9. 2011 21:43
Italský tenor Salvatore Licitra havaroval na skútru

Řím - Na následky dopravní nehody zemřel v pondělí italský tenor Salvatore Licitra. S odvoláním na nemocniční zdroje to oznámila agentura ANSA, podle níž Licitra utrpěl vážná zranění hlavy a hrudníku koncem srpna při nehodě na Sicílii.

Třiačtyřicetiletý Licitra jedoucí bez helmy před devíti dny narazil poblíž sicilského města Ragusa skútrem do zdi. Vrtulníkem byl přepraven do nemocnice v Catanii, kde se podrobil operaci, po níž upadl do kómatu. V pondělí jej lékaři prohlásili za mrtvého.

Licitra, kterého někteří považovali za nástupce Luciana Pavarottiho, se narodil v roce 1968 v Bernu sicilským rodičům. Na operní scéně se představil v roce 1998 v Parmě.

Deník The New York Times ho označil za pokračovatele té nejlepší italské tradice, italská televize ho přímo nazvala Pavarottiho dědicem.

"Jeho odchod na vrcholu kariéry je bolestný," napsala ve svém prohlášení La Scala a jeho hlas popsala jako dramatický a plný síly. Licitra v tomto milánském domě debutoval v sezone 1998-1999, pod taktovkou Riccarda Mutiho zpíval ve Verdiho Síle osudu.

Světově se však proslavil o čtyři roky později, když na poslední chvíli nahradil Pavarottiho v Pucciniho Tosce v Metropolitní opeře. Za dvě árie se dočkal ovací vestoje a prý dohnal publikum až slzám.

Peter Gelb z MET ho nyní označil za jeden z největších talentů od přírody. Během kariéry zpíval Licitra ve Vídni, v Mnichově, londýnské Královské opeře, pařížské Bastille i v Chicagu.

 

Právě se děje

Další zprávy