Patti Smith vyhrála literární cenu za knihu vzpomínek

Kultura Kultura
19. 11. 2010 10:01
V Just Kids popisuje vztah s Robertem Mapplethorpem
Foto: Reuters

New York - Zpěvačka, básnířka a Patti Smith získala prestižní Národní knižní cenu v kategorii literatury faktu. Prestižní ocenění jí vynesla vzpomínková kniha na vztah a přátelství s fotografem Robertem Mapplethorpem nazvaná Just Kids, která se vrací do doby, kdy se formovaly kariéry obou umělců spjatých s New Yorkem.

"Když jsem kdysi pracovala v knihkupectví Scribner's, snila jsem o tom, že jednou sama napíšu knihu. Když jsem musela rozbalit knihy vítězů Národní knižní ceny a dát je do regálu, myslívala jsem na to, jaké to je ji vyhrát. Díky, že jste mi to umožnili zjistit," prohlásila v New Yorku ve středu večer při přebírání ocenění se slzami v slzy očích.

Pak přítomným vydavatelům vzkázala, aby kvůli elektronickým knihám nezabíjeli ty klasické, papírové: "Není nic krásdnějšího než kniha - papír, písmo, obal."  

Mezi beletristy překvapivě uspěla Jaimy Gordonová: s knihou Lord of Misrule (Pán chaosu) popisující svět koňských dostihů porazila Petera Careyho nebo Nicole Kraussovou. Čestné ocenění získal zakladatel nového žurnalismu Tom Wolfe. Ocenění uděluje od roku 1950 National Book Foundation ve čtyřech kategoriích: fiction, non ficton, poezie a literatura pro děti a mládež.

Čtěte také:
Patti Smith přiveze do Prahy coververze
Patti Smith zaříkává svět rock´n´rollem
Porodnice amerického punku se zavřela

Hudebnice a politická aktivistka Patti Smith ve vítězné knize na pozadí vztahu s Mapplethorpem popisuje i život newyorské bohémy v 60. a 70. letech 20. století. Objevuje se v ní Jimi Hendrix, Janis Joplin i Andy Warhol.

Titul knihy odkazuje k příhodě z konce 60. let, kdy se tehdy ještě neznámý pár procházel parkem na Washingtonově náměstí na dolním Manhattanu. Dvojice turistů, možná manželský pár, se tehdy dohadovala, zda stojí za to si Smithovou s Mapplethorpem vyfotit. Zatímco žena byla pro, protože vypadali jako umělci, muž s ní nesouhlasil. "Jsou to jen děti," řekl.

Foto: Aktuálně.cz

Mapplethorpe žil se Smithovou v letech 1967 až 1974. Je autorem slavné zpěvaččiny fotky v bílém tričku, černých kalhotách a černém saku přehozeném přes rameno, která se objevila na obalu debutového alba Horses z roku 1975. Fotografa později proslavily velké černobílé portréty umělců a známých osobností, ale také mužské akty či květinová zátiší. V roce 1989 podlehl onemocnění virem HIV.

Patti Smith zůstane navždy spjatá s érou klubu CBGB a tehdejší rodící se punkovou scénou, která byla - na rozdíl od britských chuligánů - spíše bohémská a intelektuální.  Proto se tu vedle „Hey! Ho! Let's go!" Ramones prosadily i kapely jako Television, disco Blondie nebo právě Patti Smith, jež spojila punk a syrový rock s literaturou a mohla přiznat původ básnířky a jako vzory zmiňovat Burroughse, Ginsberga i Rimbauda.

Nehledě na silně feministické gesto, jímž byl zmíněný obal debutu Horses. Mapplethorpeova fotografie ji zachycovala jako dravce v pánských šatech s rozhalenkou a povolenou kravatou.

Společně se svou kapelou Patti Smith Group vydala desky Horses, Radio Ethiopia, Easter a Wave. Mezi členy její skupiny patřil kytarista českého původu Ivan Král, který je autorem jednoho z jejích hitů Dancing Barefoot.

Později vydávala neworská ikona sólová alba. Zatím poslední řadová deska Trampin' je z roku 2004, o tři roky vydala album coververzí Twelve - včetně Smells Like Teen Spirit od Nirvany. Předělávka ostatně představuje její doménu; už Horses produkované Johnem Calem otevírala Glorií od Vana Morrisona, pro básnířku jde o naprosto přirozený způsob recitace.

Právě šikovně přijatou rolí recitátora vzdoruje proti běhu času a odráží všechny možné kritické námitky, že hudebně není příliš novátorská.

Její následující deska má vyjít v první půli roku 2011 a posílela se na  ní zpěvaččina dcera Jesse a Tom Verlaine z Television. Zpěvačka se poměrně často vrací koncertovat do Česka, naposledy tu byla loni v červenci.

 

Právě se děje

Další zprávy