Patřil majiteli restaurace. Kupkův obraz byl vydražen za 50,6 milionu korun

ČTK Kultura ČTK, Kultura
13. 5. 2021 10:04
Abstraktní obraz nazvaný Diagonální plány I od českého malíře Františka Kupky v noci na čtvrtek vydražila aukční síň Sotheby's za 2,4 milionu dolarů, v přepočtu 50,6 milionu korun. Cena ještě nezahrnuje aukční poplatek.
František Kupka: Diagonální plány, cca 1924, olej na plátně, 80 x 72,5 cm.
František Kupka: Diagonální plány, cca 1924, olej na plátně, 80 x 72,5 cm. | Foto: Sotheby's

Plátno bylo součástí aukce impresionistů a klasické moderny, která se konala v New Yorku.

Kupkův obraz pravděpodobně vznikl roku 1924 coby součást série Diagonálních a vertikálních plánů. Autor na ní začal pracovat ještě před první světovou válkou, nejintenzivněji se jí ale věnoval právě ve 20. letech minulého století. Uplatňoval v ní znalost dobové teorie o barvách, architektonické postupy nebo experimentoval s prostorem.

Podle serveru Artplus.cz byl prvním vlastníkem obrazu Camille Renault, majitel restaurace v Puteaux, kde Kupka žil, a velký podporovatel moderního umění. Po Kupkovi údajně pojmenoval i jeden koláč, který ve svém podniku nabízel.

Kolem roku 1965 se obraz dostal do soukromé sbírky v americké Kalifornii. Na trh se teď vrátil po téměř 16 letech. V červnu 2005 byl na londýnské aukci Christie's prodán za 237 tisíc liber, v tehdejším přepočtu necelých 11 milionů korun.

Sotheby's v noci na čtvrtek dražila také obrazy od Pabla Picassa, Paula Cézanna nebo Marca Chagalla. Nejdražší položkou večera bylo dvoumetrové plátno od Clauda Moneta s námětem leknínů, které se prodalo za 61 milionů dolarů, to znamená téměř 1,3 miliardy korun, bez poplatků.

Za jiný obraz Františka Kupky nazvaný Tryskání II zaplatil před dvěma měsíci kupec v londýnské Sotheby's v přepočtu asi 230,8 milionu korun. Podle všeho se jednalo o zatím nejvyšší částku, jaká kdy na aukci padla za české dílo.

Abstraktní malby Františka Kupky, jenž žil v letech 1871 až 1857, dlouhodobě obsazují první místa také českého aukčního žebříčku.

Autor patřil k průkopníkům abstraktního malířství, podílel se na vzniku nového výtvarného směru orfismu, který přibližuje malířství jiným uměním jako hudbě či poezii. Byl průkopníkem nefigurativní malby založené na působení barvy. V jeho kompozicích námět nehraje téměř žádný význam, rozhodující je skladba barev a linie.

 

Právě se děje

Další zprávy