Patří k nejbohatším na světě. Přesto umělec využil covidový program a propouštěl

ČTK Kultura ČTK, Kultura
24. 8. 2021 13:46
Britský výtvarník Damien Hirst, který se proslavil velkoformátovými obrazy barevných puntíků nebo zvířaty zalitými ve formaldehydu, loni na podzim propustil 63 ze svých 175 zaměstnanců. Důvodem byly úspory v době pandemie koronaviru.
Damien Hirst (na snímku) proslul například žralokem zalitým ve formaldehydu.
Damien Hirst (na snímku) proslul například žralokem zalitým ve formaldehydu. | Foto: ČTK/AP

Šestapadesátiletý umělec přesto čerpal dotace, kterými se britská vláda snažila udržet zaměstnance, a nakonec si vzal státem garantovaný výhodný úvěr v hodnotě 15 milionů liber, v přepočtu 447 milionů korun, píše francouzský deník Le Monde.

Čáru přes výtvarníkův rozpočet udělalo pandemií vynucené zrušení připravované retrospektivní výstavy v Pekingu. Poté Hirst podle časopisu The Art Newspaper výrazně omezil produkci nových děl, s výjimkou těch osvědčených, která se dobře prodávají. Zaměřil se na prodej již hotových kusů, jejichž celková hodnota je odhadována v přepočtu na více než miliardu korun.

Hirst kromě vlastních děl disponuje sbírkou přes 3000 prací dalších slavných umělců. Dle odhadů jeho majetek vloni v květnu činil více než 384 milionů liber, což je zhruba 11,4 miliardy korun.

Díla vymýšlí Hirst, s masovou výrobou mu ale pomáhají spolupracovníci. Jeho firma Science UK, sídlící na předměstí hrabství Gloucestershire, propouštěla také v minulosti, protože při zpomalení hospodářství se umění prodává méně, vysvětluje Le Monde.

Vloni na podzim se Hirst konkrétně rozloučil se třetinou zaměstnanců. Byli to především ti, kdo malovali nebo vytvářeli 3D objekty. Dále odešli úředníci, uklízeči nebo pracovníci ve skladech.

Vyhazovům předcházela konzultace s právníky, což je dle britského zákona povinné, pokud se chce firma během 90 dnů rozloučit s více než 20 pracovníky.

Firma Science, evidovaná v offshore daňovém ráji Jersey, se ke zjištěním médií nevyjádřila. Dříve uvedla, že po oznámení prvního lockdownu bylo prioritou zachovat cash flow.

Společnost nejprve s bankou prodloužila splatnost úvěru a poté využila koronavirového programu britské vlády, který firmám hradil až 80 procent mzdy zaměstnanců. Tuto pomoc Hirst přestal čerpat vloni v říjnu, kdy dosáhl na státem garantovaný výhodný úvěr v hodnotě 15 milionů liber, za nějž se jako za tisíce jiných podnikatelů u bank zaručila vláda.

Podle svědectví propuštěných pracovníků manažeři vysvětlili podřízeným, že vládní program jim umožnil podržet ta místa, u nichž je pravděpodobné, že budou opět potřeba. Protože v tu chvíli ale studio stále nevědělo, kdy pandemie skončí a kolik po ní bude mít práce, pozice zanikly. Nyní společnost některé zaměstnance opět nabírá.

Podobnou strategii jako Damien Hirst užívá také americký výtvarník Jeff Koons, známý především zvětšeninami banálních předmětů. Jeho firma v minulosti rovněž snižovala počty. Japonec Takaši Murakami, jenž tvoří obrazy, sochy i pop-art, vloni v červenci na Instagramu oznámil bankrot svého studia.

Americké Whitneyho muzeum kvůli pandemii propustilo 76 zaměstnanců, aukční dům Sotheby's snížil stavy o 12 procent a jeho konkurent Christie's o 20 procent dočasně snížil plat některým z nejlépe ohodnocených manažerů.

 

Právě se děje

Další zprávy