Paralely mezi lidským tělem a vodou. V Praze vystavuje fotografka Sceranková

ČTK ČTK
16. 12. 2022 15:38
Lucia Sceranková pomocí uměleckých fotografií přirovnává lidské tělo a jeho prožitky k vodě. Nakolik se jí netradiční práce daří, mohou posoudit návštěvníci Fotograf Gallery sídlící v pražské Jungmannově ulici. Ta ve čtvrtek zahájila svou poslední letošní výstavu. Díla slovenské konceptuální fotografky jsou zde k vidění do 11. února.

Práce sedmatřicetileté finalistky Chalupeckého ceny už vystavily pražská Národní galerie, bratislavská Slovenská národní galerie nebo muzea v Gdaňsku, Vídni a na Kubě. Sceranková pracuje s fotografií, používá ji však spíše k upravování a deformaci reality, než aby jen zachycovala, co vidí před sebou.

O propojení lidského těla s živly se zajímá dlouhodobě, současná výstava představuje vyústění dlouhodobé fascinace vodou. Autorka s ní pracovala prostřednictvím fotografií, videí či instalací. "Fotografické rámování reality stále považuji za inspirativní strategii pro práci s obrazem, ale ráda přemýšlím o tom, jak se povrch fotografie stává propustným a tekutým. Toto uvažování mě v praxi vede k práci s objektem, instalací a pohyblivým obrazem," vysvětluje svou techniku.

Výstavu, na které se voda "stává metaforou prožitku mateřství, životní energie, pěny dní, očistnou koupelí, ale i zrcadlem žité zkušenosti", nazvala Heart Seas. Pojem pochází z knihy britské antropoložky Veronicy Strangové, jež popsala pomyslné vnitřní moře protékající srdcem a udržující jeho příliv i odliv.

Košická rodačka Sceranková pět let studovala bratislavskou Vysokou školu výtvarných umění, než z intermediálního ateliéru Ilony Németh přešla na pražskou Akademii výtvarných umění k malíři Vladimíru Skreplovi. Absolvovala stáž na School of Arts and Cultures v anglickém Newcastlu a rezidenci v pařížském Cité Internationale des Arts. Byla nominována na několik ocenění, vedle Start Point Prize například na Cenu Jindřicha Chalupeckého. To se povedlo také její sestře, sochařce Pavle Scerankové.

 

Právě se děje

Další zprávy