Pámátník národního písemnitví se stěhuje

čtk
23. 12. 2005 8:00
Praha - Památník národního písemnictví, který 15 let trápí problémy s nedostatkem prostoru, by se mohl přestěhovat do pražské Bubenče.

Vládní dislokační komise v těchto dnech rozhodla, že by památník měl dostat bývalý objekt čínského velvyslanectví v Pelléově ulici v Praze 6. Sdělil to ředitel odboru muzeí a galerií ministerstva kultury Pavel Jirásek.

Přestěhování objektu ještě musí schválit vláda. Podle Jiráska je však velmi nepravděpodobné, že by se tak nestalo. "Většinou vláda to, co schválila dislokační komise, schválí," řekl.

Památník vznikl usnesením vlády v roce 1952 jako Památník národní kultury; úmysl založit takovou instituci vznikl již o dva roky dříve, kdy byli premonstráti donuceni opustit Strahovský klášter. Památník pak převzal klášter včetně fondů Strahovské knihovny (130.000 svazků) a fondů klášterních knihoven (400.000 svazků). Současně byl v klášteře umístěn Ústav pro českou literaturu Československé akademie věd. O rok později byl rozsah činnosti památníku zúžen, instituce byla koncipována jako muzeum české literatury s názvem Památník národního písemnictví (PNP).

V roce 1958 vzniklo prozatímní uskupení muzeí pod vedením PNP - zahrnovalo muzea Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany a Aloise Jiráska. V 50. letech byl rekonstruován letohrádek Hvězda na Bílé hoře a v roce 1951 v něm byla zpřístupněna expozice o Jiráskovi. Ve stejném roce byla k PNP přičleněna i hájenka vedle Hvězdy.

V letech 1968 až 1970 byla hájenka poprvé rekonstruována. Letos, po další rekonstrukci, v ní vznikla studovna knihovny a expozice výtvarných děl ze sbírky Jiřího Karáska ze Lvovic.

Památník národního písemnictví musel v roce 1990 na základě restitučních zákonů vrátit Strahovský klášter premonstrátům. PNP začal uvolňovat prostory kláštera a nakonec působil jen v malé části, zrušil část expozice, Ústav pro českou literaturu se vystěhoval. Nedostatek prostoru přivedl vedení PNP i k využití hájenky ve Hvězdě. PNP provozuje i expozici pracoven Aloise Jiráska, Jaroslava Vrchlického a Elišky Krásnohorské na zámku Staré Hrady u Jičína a Kabinet ex libris v Chrudimi.

PNP usiloval v minulých letech o náhradní prostory, z mnoha možností ale vždy nakonec sešlo. Bývalý ministr kultury Pavel Dostál se snažil získat například Trautmansdorfský palác v Loretánské ulici na Hradčanech nedaleko od současného sídla PNP, který patřil ministerstvu vnitra. Tehdy však dislokační komise doporučila vládě převod objektu na ministerstvo zahraničí.

 

Právě se děje

Další zprávy