Palác Kinských má opět otevřeno

KiZ
30. 11. 2005 20:00
Praha - Národní galerie v Praze (NG) ve čtvrtek znovu otevře v paláci Kinských stálou expozici Krajina v českém umění .

Poprvé byla zpřístupněna loni v květnu, od letošního května však byla uzavřena proto, že se v paláci konala část bienále současného umění pořádaného Národní galerií. Obsah výstavy je stejný jako před jejím uzavřením, novinkou je zrestaurovaný obraz Karla Škréty Silvio a Dorinda.

Expozice podle pořadatelů zahrnuje krajinomalbu českých umělců od 17. do 20. století. Jak dnes řekl ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, Škrétův obraz je jediným zástupcem 17. století: "Obraz byl doposud hádankou, protože se různě datoval a vždycky jinak." Za určující odborníci u obrazu vždy pokládali jeho temný tón, podle kterého dílo datovali do určitého období. Barva však nebyla záměrem autora, ale důsledkem stáří a zašpinění díla. Při restaurování odborníci nalezli Škrétovu signaturu a datum 1653.

Obraz Silvio a Dorinda, který byl součástí expozice i před svým restaurováním, představuje idylickou krajinu. Za námět má "jeden z bestsellerů 17. století", italskou divadelní hru Il pastor fido (Věrný pastýř) z roku 1590, uvedl Vlnas. Hra byla s úspěchem uváděna ještě dlouho po svém vzniku, a proto ji mohl Škréta vidět během svého pobytu v Itálii ve 30. letech 17. století. Náměty ze hry se často opakovaly v italském a nizozemském umění. "Obraz je jediným dokladem průniku tehdejší italské divadelní tvorby do českého prostředí," řekl Vlnas.

Chronologicky uspořádaná expozice je rozdělena na českou barokní krajinu, krajinomalbu 19. století, fotografii 19. století, krajinu v umění 20. století a na grafický kabinet.

K otevření expozice NG vydává nového průvodce, který doplňuje řadu obsahující již šest titulů seznamující návštěvníky s jednotlivými expozicemi. Připravuje se průvodce po orientálních sbírkách prezentovaných na zámku Zbraslav a průvodce po českém umění vystaveném v rámci expozic veletržního paláce.

 

Právě se děje

Další zprávy