Padl rekord. Banksyho napůl skartovaný obraz byl vydražen za půl miliardy korun

ČTK Reuters Kultura ČTK, AP, Reuters, Kultura
14. 10. 2021 21:26
Za 18,5 milionu liber, v přepočtu přes 554 milionů korun, byl tento čtvrtek v Londýně prodán obraz britského streetartového umělce Banksyho. Dílo se před třemi lety v průběhu jiné dražby samo z poloviny skartovalo. Půlka malby tak zůstává mimo rám.
Aukce Banksyho napůl skartovaného díla Láska je v koši.
Aukce Banksyho napůl skartovaného díla Láska je v koši. | Foto: ČTK/AP

Aukční síň Sotheby's odhadovala, že cena dosáhne šesti milionů liber, což by bylo 177,6 milionu korun. Více než trojnásobná konečná částka je nejvyšší, jakou kdo za Banksyho práci kdy zaplatil, píše agentura AP. Podle ní přihazovalo devět zájemců, další byli na telefonu a on-line.

Malbu původně známou jako Dívka s balónkem nabídla Sotheby's poprvé v říjnu 2018, kdy ji vydražila za více než milion liber, tedy 29 milionů korun.

Skartovačka ukrytá v rámu se spustila ve chvíli, kdy anonymní evropský zájemce učinil nejvyšší nabídku. Z poloviny plátna zůstaly jen cáry. Z incidentu existuje videozáznam. Aukční síň tehdy čelila kritice, že přístroj skrytý v rámu nedokázala odhalit. "Někdo si myslí, že se skartovačka ve skutečnosti nespustila. Někdo si myslí, že v tom aukční dům jel. Nejel," komentoval to Banksy na Instagramu.

Nová majitelka si dílo navzdory poškození ponechala. To se ukázalo jako moudré nyní, kdy jej prodala za několikanásobnou částku, dodává agentura AP. "Nedokážu vám popsat, jak strašně se bojím tenhle prodej odklepnout," řekl zástupce aukční síně Oliver Barker v narážce na obavu, že se dílo skartuje podruhé.

Nově vzniklá malba zobrazující holčičku, která se natahuje po balónku ve tvaru srdce, dostala název Láska je v koši.

"Okamžik, kdy se spustil skartovací rám, představuje jednu z nejvynalézavějších performance tohoto století," míní Alex Branczik z oddělení moderního a současného umění Sotheby's. Ta význam Banksyho počinu přirovnává k okamžiku, kdy Marcel Duchamp roku 1917 vystavil pisoár, což bývá označováno za začátek konceptuálního umění, nebo ke slavné sérii fotografií, na nichž čínský disident Aj Wej-wej rozbíjí nádobu z dynastie Chan a mladší vázy polité křiklavými barvami.

Banksy, jenž pečlivě tají svou identitu, začal sprejováním graffiti na budovy v anglickém Bristolu. Nyní je z jedním z nejznámějších umělců světa, za více než milionovou částku se prodalo několik jeho děl. Dosavadní rekord 16,8 milionu liber si v březnu vysloužilo graffiti vzdávající hold britským pracovníkům ve zdravotnictví, které původně nasprejoval na stěnu nemocnice.

Dívka s balónkem se také poprvé objevila nasprejovaná na zdi, a to ve východním Londýně roku 2002. Od té doby byla nespočetněkrát reprodukovaná a stala se jedním z Banksyho nejznámějších děl.

Banksyho dílo Láska je v koši.
Banksyho dílo Láska je v koši. | Foto: ČTK/AP
 

Právě se děje

Další zprávy