Museum Kampa vystavuje Picassovy grafiky, vypráví o jeho vášních i situaci v Evropě

Výstava Picassova grafického cyklu v Museu Kampa potrvá do 20. ledna 2019.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
15. 9. 2018 7:00
Erotické a umělecké posedlosti i stále temnější politickou situaci v Evropě odráží grafický cyklus Pabla Picassa, který je ode dneška k vidění v Museu Kampa. Do Prahy přicestoval z Madridu.

Pod názvem Vášeň a vina pražské Museum Kampa nově vystavuje rozsáhlý grafický cyklus slavného španělského umělce Pabla Picassa. Série 100 výjevů ze života umělce a jeho zápasu o tvorbu pochází ze 30. let minulého století. Organizátoři výstavy míní, že cyklus lze pokládat za autorův deník.

Díla zapůjčená z Muzea královny Sofie v Madridu jsou v české metropoli k vidění poprvé. Přehlídka začíná tuto sobotu, potrvá do 20. ledna příštího roku.

Grafický cyklus se jmenuje La Suite Vollard podle galeristy a obchodníka s uměním Ambroise Vollarda. Zřejmě vypráví o Picassově bouřlivém období rozchodu s jeho první ženou, ruskou baletkou Olgou Chochlovovou, a o vášnivém vztahu k mladé Marii-Therese Walterové. Kromě toho obsahuje též úvahy o smyslu umění.

Tisky odrážejí Picassovy erotické a umělecké posedlosti, manželské potíže a stále temnější politickou situaci v Evropě. V návaznosti na tuto sérii později vznikla Picassova slavná Guernica.

Kurátor výstavy Fernando Castro Borrego říká, že 97 ze 100 Picassových rytin pochází z jeho života. Doplňují je tři portréty Vollarda, výtvarníkova přítele a zadavatele cyklu.

"Spíše než sto rytin jde o jednotné dílo představující autobiografické vyprávění v obrazech o období, které sám Picasso označil za jedno z nejtěžších v životě," upřesňuje kurátor.

Na počátku 30. let dosáhl Pablo Picasso slávy. V roce 1932 se v pařížské Galerii Georges Petit uskutečnila jeho první retrospektivní výstava, kde bylo 225 obrazů, sedm soch a šest ilustrovaných knih. Autor oslavil 50. narozeniny, z chudého španělského imigranta se stal mezinárodní hvězdou. Navzdory tehdejší ekonomické krizi ceny jeho raných obrazů lámaly rekordy.

Intimní grafická série pro Vollarda vznikla v letech 1930 až 1937. Picasso se v cyklu proměňuje v řeckého sochaře, jehož tvorbu narušuje alter ego, smyslný a destruktivní Minotaurus - tyto dvě postavy ztělesňují vášeň a vinu.

Cyklus je rozčleněn do oddílů nazvaných Rozmanitosti, Sochařův ateliér, Boj lásky, Minotaurus, Rembrandt, Slepý Minotaurus a Portréty Ambroise Vollarda.

Rozmanitosti představují východisko. Motivy modelek, mladých námořníků, akrobatů, fauna a hydry přecházejí do výrazně ucelenější série Sochařova ateliéru.

Pablo Picasso. Vášeň a vina.

Museum Kampa, Praha, výstava potrvá do 20. ledna 2019.

Klid a pohodu této části cyklu věnované otázkám umění narušují listy s Minotaurem. Jeho vášeň ničí vše, co sochař vybudoval. Ve čtyřech listech je Slepý Minotaur veden nocí děvčátkem s holubicí, výtvarně směrem ke Guernice. Čtyři tisky jsou pak věnovány ikoně umění - Rembrandtovi.

Nakladatelství Universum, jež spadá pod firmu Euromedia Group, u příležitosti výstavy vydá stejnomennou monografii čítající 224 stran.

 

Právě se děje

Další zprávy