Ozvěny secese v Olomouci připomenou Muchu, Hudečka, Štursu i Lautreca

Mramorová socha Věčné drama od Bohumila Kafky z roku 1915, v pozadí secesní plakáty.
Obraz Kain a Abel od Karla Špillara z roku 1915.
Pohled do výstavy.
Bronzová socha Inteligence od Josefa Mařatky z roku 1910.
Na výstavě budou i secesní plakáty.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
10. 2. 2018 8:00
Secesní obrazy a plastiky, zapůjčené z renomovaných českých a moravských galerií i ze soukromých sbírek, vystaví Galerie města Olomouce v rámci výstavy Ozvěny secese. Práce Alfonse Muchy, Antonína Hudečka, Karla Špillara, Jana Preislera či Henriho de Toulouse-Lautreca tu budou k vidění od 13. února do 10. března.

Výstavu Ozvěny secese připravila Galerie města Olomouce ve spolupráci s Muzeem a galerií Prostějov, kde měla přehlídka premiéru. "Bylo nám líto, že by Olomouc o takto nádhernou přehlídku secesního umění přišla, proto jsme ji po domluvě s prostějovskými kamarády a kolegy dovezli sem," říká kurátor Radovan Langer.

Část přehlídky tvoří umělecké plakáty z dílny Alfonse Muchy, Emila Orlika, Gustava Klimta a dalších umělců.

"Plakát měl v secesi jednu z velmi významných vizuálních rolí a svým způsobem formoval dění na ulici. Na výstavě bude vybraná a ucelená sbírka plakátů z libereckého muzea, v jehož fondech je řada pařížských kousků z přelomu století nebo od Alfonse Muchy. Jsou v ní ale také plakáty z Berlína, Drážďan či Vídně," dodává druhý kurátor Jiří Hastík.

K vidění budou v Olomouci i obrazy Antonína Hudečka, malíře, grafika a spisovatele Aloise Kalvody, Jana Preislera či Jakuba Obrovského či sochy Bohumila Kafky, Josefa Mařatky, Jana Štursy nebo Jana Ladislava Šalouna. Díla na výstavě kromě liberecké galerie pochází též ze sbírek Galerie hlavního města Prahy nebo z kutnohorského GASK.  

Výstava Ozvěny secese je první ukázkou nového pojetí dramaturgického plánu Galerie města Olomouce. Prostor chce nyní dávat regionálním umělcům i dalším typům expozic.

 

Právě se děje

Další zprávy