Ostravská galerie vystavuje novinky ve sbírce. Včetně unikátního skvostu od Zdeňka Sýkory

ČTK ČTK
15. 7. 2017 11:00
V době, kdy Ostravu obsadí největší tuzemský festival Colours of Ostrava, otevírá tamní Galerie výtvarného umění novou výstavu, poskládanou z děl nakoupených v minulých pěti letech. Pracím od jedenácti umělců vévodí cyklus serigrafií Zdeňka Sýkory s názvem Černo-bílá struktura z roku 2009.
Černo-bílá struktura z let 1967-2009, 8 serigrafií
Černo-bílá struktura z let 1967-2009, 8 serigrafií | Foto: Zdeněk Sýkora

Galerie výtvarného umění v Ostravě představuje díla nakoupená v minulých pěti letech.

Výstava Akvizice 2012-2016 prezentuje 30 děl jedenácti umělců. Návštěvníci si mohou prohlédnout fotografie, malby a plastiku Gustava Aulehly, Hugo Baara, výtvarníka vystavujícího pod jménem Franta, Karla Harrera, Jiřího Koláře, Maria Kotrby, Karla Malicha, Zbyňka Sekala, Zdeňka Sýkory, Jaroslava Vožniaka a Jana Wojnara. 

To nejlepší od Zdeňka Sýkory a Zbyňka Sekala

Skvostem výstavy je cyklus serigrafií (umělecký sítotisk) Zdeňka Sýkory s názvem Černo-bílá struktura z roku 2009.

"Troufám si říct, že jsme jediná veřejná galerie v České republice i zahraničí, která má tento osmidílný soubor kompletní," říká ředitel galerie Jiří Jůza. Zároveň dodává, že stejně tak je výjimečná i Schránka s dvěma železnými pruty Zbyňka Sekala. Tento objekt byl jedním z posledních několika kusů, které zůstaly v autorově ateliéru po jeho smrti.

Celkem se umělecké sbírky galerie ve zmíněném období rozrostly téměř o 600 položek, instituce je koupila, případně získala darem. Vystavený je však jen zlomek z nich.  

"Bral jsem ohled na prostor, ale zároveň i na to, že některá umělecká díla jsme prezentovali nedávno, například cyklus grafik Eduarda Ovčáčka, malbu Daniela Balabána či objekt Huga Dermatiniho," vysvětlil Jůza. Jiná díla brzy vystavena budou, což se týká například Vlastislava Hofmana, jehož tvorbu galerie představí na podzim.

Nákupy se galerie snaží zaplnit takzvaná prázdná místa ve sbírkách, přičemž největší mezery jsou od sedmdesátých let do současnosti.

"Není ve finančních silách galerie mít průřez tvorby každého autora, který působil od druhé poloviny dvacátého století do současnosti. Snažíme se však mít významné umělce zastoupeny aspoň jedním kvalitním a v ideálním případě i monumentálním dílem, které je pro autora typické," doplnil ředitel Jůza. 

 

Právě se děje

Další zprávy