Ostravská galerie Plato se přestěhovala do hobbymarketu. Díla tu budou vznikat prostoru na míru

Prostory Bauhausu, kam se galerie Plato přestěhovala.
Toto jsou prostory ostravského Bauhausu, kam se stěhuje tamní galerie Plato.
Foto: Galerie Plato
Hana Slívová Hana Slívová
4. 3. 2018 10:29
V galerii, knihovnu i bistro se postupně proměňují prostory bývalého hobbymarketu Bauhaus v Ostravě. Své fungování sem přesouvá galerie Plato. Nový prostor otevře 11. dubna v rámci týdne nazvaného 5000 m2 pro umění.

Ve zcela prázdném prostoru ostravského Bauhausu vzniknou postupně takzvaná site-specific umělecká díla, která umělci spoluvytváří přímo pro interiér galerie. Galerie Plato tu bude působit jen několik let, než se přesune do zrekonstruovaných prostor městských jatek v centru Ostravy. Tím spíš chce ale možnosti velkého hobbymarketu stoprocentně vytěžit.  

"K dispozici máme prostor, kde je nutné vše teprve vybudovat. Je jasné, že to není na dlouho, proto ale můžeme podniknout experiment, o němž si i ty nejprogresivnější světové galerie mohou nechat zdát," vysvětluje ředitel galerie Marek Pokorný.

Organizátoři počítají se čtyřmi výstavními cykly. Na knihovně, bistru a prodejně, první trojici "funkcí", pracuje celkem pět umělců z ČR, Slovenska a Polska.

Podobu knihovny a čítárny s více než deseti tisíci publikacemi navrhuje vizuální umělec Jan Šerých. Na bistru se podílí vycházející hvězda polské umělecké scény Dominika Olszowy, zařazená mezi deset polských tvůrců, jež se letos vyplatí sledovat. Za uměleckým projektem prodejny stojí čtveřice umělců: Julia Gryboś & Barbora Zentková, které vzešly z ostravské umělecké scény, fotografka Johana Pošová a děkan brněnské FAVU Milan Houser.

Jedním z hostů zahajovacího týdne 5000 m2 pro umění bude umělecký ředitel německé multimediální přehlídky Documenta 14 Adam Szymczyk. Další veřejnou diskuzi povede ústavní soudkyně Kateřina Šimáčková a politolog Ondřej Slačálek. Současnou elektronickou hudbu představí Plato společně s vydavatelstvím Genot Centre. To letos dostalo za své aktivity cenu Vinyla.

Zároveň Plato vystaví od 11. dubna až do začátku září umělecká díla tří desítek laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého ze sbírky Magnus Art. Následovat bude spolupráce s Matyášem Chocholou na projektu zahrady. Se Zbyňkem Baladránem, Belgičanem Wesley Meurisem a dalšími dvěma umělkyněmi z Estonska a Lotyšska pak kurátor Michal Novotný vyvine zvláštní typ výstavy.

Díky prostorovým možnostem Bauhausu rozšíří galerie celoroční program o novinky - pravidelné workshopy pouze pro dospělé a cyklus koncertů soudobé vážné hudby. Dramaturgii představí Plato během zahajovacího týdne, v sedmi dnech nabídne celkem patnáct akcí včetně performance, projekcí, diskuzí, divadla, koncertů, workshopů s umělci pro děti i rodiny. 

Galerii Plato založilo město Ostrava, se současným vizuálním uměním pracuje od roku 2016. Před přesunem do prostor hobbymarketu galerie působila od března 2017 v prodejně textilu na Českobratrské ulici. Uskutečnilo se tu třináct výstav.

 

Právě se děje

Další zprávy