Ostrava nabízí Praze dřysty i West Side Story po jejim

Kultura Kultura
2. 6. 2010 9:31
Ostrava v Praze přivezla i divadelní představení
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kulturní přehlídka Ostrava v Praze, která připomíná kandidaturu moravského města na kulturní metropoli Evropy, nabízí tento týden pražskému publiku nejúspěšnější divadelní inscenace tamních souborů. I ty mají připomenout, že Ostrava z provinční role roste do podoby sebevědomého regionálního centra.

V pražském Divadle Bez zábradlí se představují soubory Národního divadla moravskoslezského, Divadla Petra Bezruče, Divadla loutek Ostrava a Komorní scény Aréna včetně posluchačů Janáčkovy konzervatoře a souboru vozíčkářů. O víkendu 5. A 6. června se některé z produkcí uskuteční na piazzettě Nové scény Národního divadla; vstup bude zdarma.

Ostravskou divadelní přehlídku zahájilo v úterý občanské sdružení Bílá holubice, respektive jeho soubor Setkání tanečními produkcemi Touha a Kvartet. Vznikly spoluprací zdravých i hendicapovaných tanečníků.

Foto: Aktuálně.cz

Ve středu se představí Janáčkova konzervatoř projekt s názvem Stodolní s podtitulem West Side Story po našimu. Ročníková inscenace vznikla na půdě školy jako původní muzikál a je postmoderní variací na shakespearovské motivy.

Dalším počinem budou "dřysty nejznámějšího blogera v šumném provedení" v provedení Divadla loutek v režii Radovana Lipuse. Jde o deníkové postřehy a historky z každodenní reality ostravského blogera, který se veřejnosti představoval od roku 2004 jako Ostravak Ostravski. Dodnes anonymní autor se stál i literární hvězdou, když jeho deníky začalo vydávat nakladatelství Repronis.

Divadlo Petra Bezruče uvede inscenaci s názvem Bezruč?!, za jejímž autorstvím stojí tři osobnosti spojené s Ostravou: nedávno zesnulý přední český prozaik Jan Balabán, básník Ivan Motýl a umělecký šéf této scény Martin Františák.

Národní divadlo moravskoslezské pak představí drama Joe Penhalla Bavič vyprávějící o odvrácené straně slávy. K titulnímu hrdinovi se pod falešnou identitou vetře párek bulvárních novinářů. Když muž zjistí, kým ve skutečnosti jsou, je pozdě - vědí toho na něj tolik, že ho mohou začít vydírat. On však nehodlá svou kůži prodat lacino. V režii Janusze Klimszy hrají David Viktora, Renáta Klemensová a Vladimír Čapka.

 Divadlo Aréna pak přiváží inscenaci Brenpartija s podtitulem Záblesky ze struskové haldy. V ní se objevují figury tuláků vycházejí z regionální literatury.  

Bílé divadlo nabídne na piazzetě dvě inscenace. Jednak proslulou hru Ty, který lyžuješ, která měla premiéru už na podzim roku 1997 v Praze na festivalu ...příští vlna/next wave.. a pak inscenaci Z tohoto obrazu už nikdy neodejdu.

První je groteskní zkratkou absurdity života podle výjevů z černobílého světa lyžařů. Také druhé představení vzniklo jako kolektivní práce: konkrétním a svrchovaným vyjádřením pohybu bez konce a bez začátku se v ní stává kolotoč.

Kandidatura Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury 2015 se podle organizátorů stala „příležitostí představit Praze současnou kulturu symbolu industriální éry a třetího nejlidnatějšího českého města".

Už od 24. května nabízí přehlídka Praze nejen nejlepší divadelní představení, ale i zpěváky, kapely, výtvarné umělce současné i tvorbu starší z unikátních sbírek, fotografy i Ostravu architektonickou, filmy spojené s Ostravou či  neslavnějšího ostravského filmaře Karla Reisze.

 

Právě se děje

Další zprávy