Oscarový vítěz prodal svá díla muzeu v Amsterdamu

Kultura Kultura
6. 3. 2014 23:05
Muzeum Stedelijk koupilo dvě výtvarná díla od Steva McQueena, jehož film 12 let v řetězech vyhrál Oscara pro nejlepší film roku.
Steve McQueen s "nezávislým Oscarem", kterého získal den před vyhlášením opravdových Oscarů.
Steve McQueen s "nezávislým Oscarem", kterého získal den před vyhlášením opravdových Oscarů. | Foto: Reuters

Amsterdam - Muzeum Stedelijk v Amsterdamu koupilo dvě díla Steve McQueena, filmaře, jehož snímek 12 let v řetězech získal Oscara, ale také výtvarníka, který vyhrál v roce 1999 prestižní Turnerovu cenu.

Fotografii třesoucího se chlapce na pláži a jedenáctiminutový film Rolling Thunder o mrtvém koni ležícím na louce muzeum vystaví od 13. prosince.

Muzeum již vlastní od roku 2001 krátký film, v němž McQueenův bratranec Marcus vypráví o smrtelné nehodě, která změnila navždy jeho život.

Holandský Stedelijk byl jednou z prvních galerií na světě, která se zaměřuje na videoart.

Podívejte se na ukázky z videoartových děl Steva McQueena.
Podívejte se na ukázky z videoartových děl Steva McQueena.

Steve McQueen jako vystudovaný výtvarník začínal své filmy promítat v galeriích. Jeho první snímek Bear (1993) zobrazoval dva nahé muže, kteří si vyměňují dlouhé pohledy. Turnerovu cenu získal za film Deadpan, který je vlastně remakem kaskadérské scény Bustera Keatona - hroutící se dům padá kolem Steva McQueena, který přežije díky otevřenému oknu. Zajímavostí určitě je, že McQueen ve finále Turnerovy ceny porazil v té době mnohem známější umělkyni Tracey Emin.

V oblasti artových snímků Steve McQueen vynikl hned prvním celovečerním snímkem Hlad, který zaznamenává pobyt teroristy IRA ve vězení Maze. Druhým filmem byl Stud, v němž hlavní roli hrál Michael Fassbender.

 

Právě se děje

Další zprávy