Oscara za architekturu dostal autor Zlatého Anděla

kul
31. 3. 2008 15:25
Francouz Jean Nouvel je držitelem Pritzkerovy ceny

Los Angeles - Francouzský architekt a stavitel, jehož rukopis se alespoň v náznaku dá číst na pražském Smíchově z budovy Zlatý Anděl, získal prestižní architektonické ocenění: Pritzkerovu cenu.

Porota při verdiktu pro rok 2008 zohlednila především jeho realizace hypermoderních muzejních budov a koncertních sálů, Nouvel se dostal po bok takových architektů jako jsou Frank Gehry, Tadao Ando nebo Mendes da Rocha.

"Myslím, že pochopili, že bojuji za určitou specifickou architekturu - oproti anonymní všeobecné zástavbě," prohlásil Nouvel v reakci na vítězství. "Každý projekt je pro mě dobrodružství."

Dvaašedesátiletý Nouvel se stal po Christianu de Portzamparc teprve druhý laureátem Pritzkerovy ceny, který pochází z Francie.

Prohlašuje o sobě, že jeho stavby spíše reflektují konkrétní čas a místo, než že by odpovídaly nějaké stylistické škole nebo historickému dogmatu. "Myslím, že každé místo, každá zakázka, vyžaduje jiný přístup k práci a plné nasazení," dodává. "Vždy hledám chybějící kousek skládačky, analyzuji místo a jeho podmínky a teprve pak na ně reaguji."

Mezi jeho téměř dvě dtovky realizovaných projektů se počítá Guthrie Theater v Minneapolis, kancelářská budova Torre Agbar v Barceloně, přestavba a rekonstrukce vídeňského Gasometeru či berlínské Galeries Lafayette.

V současnosti se architekt chystá na věž u newyorského Muzea moderního umění MoMA, která by měla tvarem reagovat na Chrysler Building.

Foto: Aktuálně.cz

Jean Nouvel si dráhu architekta vybral v mládí jako kompromis s rodiči, kteří se báli, že by se jako výtvarník neuživil. První výrazný úspěch zaznamenal pařížskou budovou Arab World Institute z roku 1987, v níž propojil prvky islámské architektury s high-tech standardy.

Geometrické prvky na plášti stavby jsou ve skutečnosti motorem ovládané sluneční clony, které regulují osvětlení interiéru. Což je v arabské architektuře reagující na klima často využívaná strategie.       

Od toho okamžiku následovaly zakázky  ze zemí všech kontinentů a udělaly z něj architektonickou hvězdu vyžadovanou na exkluzivní projekty. Nouvel tvrdí, že nejtěžší při realizaci nového projektu je osvobodit se od toho předchozího.

"Architektura je vždy navázána na kulturu, která ji obklopuje. Vždy jsem tvrdil, že architektura konzervuje okamžik kultury."

Pritzkerova cena je udělovaná od roku 1979. Jejími zakladateli byli manželé Pritzkerovi, majitelé sítě hotelů Hyatt. Modelována je po vzoru cen Alfreda Nobela. Cena je určena žijícím autorům, jejichž tvorba znamená výrazný příspěvek na poli architektury.

Je s ní spojena finanční odměna ve výši sto tisíc amerických dolarů. Slavnostní ceremoniál se koná každý rok jinde; v roce 1993 byla cena předávána na Pražském hradě.

Nouvel si tu svoji převezme v červnu ve Kongresové knihovně ve Washingtonu.

 

Právě se děje

Další zprávy