Orhan Pamuk přijíždí na Festival spisovatelů do Prahy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
16. 4. 2013 14:23
Nositel Nobelovy ceny vystoupí na Nové scéně
Orhan Pamuk
Orhan Pamuk | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Výčet hostů Festivalu spisovatelů Praha, kteří dostali Nobelovu cenu, obohatí turecký autor Orhan Pamuk. Naposledy nositel prestižního ocenění ozdobil festival, jehož 23. ročník začne ve středu 17. dubna, před třemi lety. Tehdy byl jeho hostem čínský autor Kao Sing-ťien, jehož úspěch českých překladů jeho knih do Prahy přivedl opakovaně.

Pořadatelům festivalu se v minulých letech podařilo českým čtenářům osobně představit i další nositele Nobelovy ceny, třeba v roce 1999 britského dramatika Harolda Pintera, v roce 2004 přijela jihoafrická spisovatelka a bojovnice proti apartheidu Nadine Gordimerová. První portugalsky píšící autor, který Nobelovu cenu získal, José Saramago, byl hostem pražského festivalu již v roce 1994, v roce 2006 zahajoval program přehlídky nigerijský dramatik Wole Soyinka, který cenu získal v roce 1986.

Na festivalu ale během jeho historie vystoupili další autoři, o kterých se jako o možných příštích kandidátech na Nobelovo ocenění spekulovalo či spekuluje - třeba syrský básník Adonis nebo kanadská prozaička Margaret Atwoodová. Velkou událostí také byla návštěva spisovatele Salmana Rushdieho v roce 2001; kvůli výhrůžkám ze strany muslimských fundamentalistů, kteří odsoudili jeho román Satanské verše, jej všude doprovází ochranka.

Foto: ČTK

Čtěte také
Pamuk otevírá muzeum posedlosti a ztracených snů

Nobelovu cenu dostal turecký spisovatel

Také Pamukova tvorba má politické konotace. Nejen ve svých románech se dotýká problémů současného Turecka, jako jsou třeba politický islamismus či kurdský separatismus. Až před soud ho dovedlo interview pro švýcarský týdeník v roce 2005, v němž prohlásil, že v Turecku byl (v letech 1915 až 1917) zavražděn milion Arménů a v následujících desetiletích 30 tisíc Kurdů. Trestní řízení, v němž mu hrozily až tři roky vězení za urážku národní identity, bylo nakonec zastaveno. Nacionalisté mu ale vyhrožovali tak, že mu policie přidělila ochranu.

Když Pamuk získal v roce 2006 Nobelovu cenu, nebylo to velkým překvapením, jeho jméno se mezi kandidáty objevovalo pravidelně. Během zmíněného procesu, ostře sledovaného v zahraničí, se stal symbolem boje liberálního, proevropského Turecka proti Turecku nacionalistickému, svázanému starými tradicemi a rituály.

V době udělení ceny nebyly Pamukovy knihy v českém překladu k dispozici, začaly ale vycházet záhy a dnes má český překlad sedm z deseti jeho knih, šest z nich vydalo Argo. Obecně jeho tvorbu charakterizuje prolínání východního a západního světa, různých historických rovin či snu s realitou.

Na festivalu spisovatelů vystoupí Pamuk v rámci středečního úvodního galavečeru na Nové scéně, v pátek bude od 16:00 podepisovat své knihy v knihkupectví Luxor.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy