Oprava stála 50 milionů. Po rekonstrukci otevřel Dům umění v Ústí nad Labem

Oprava stála 50 milionů. Po rekonstrukci otevřel Dům umění v Ústí nad Labem
Návštěvníci si prohlížejí soubor kreseb Michaely Thelenové.
Videoprojekci Meteorologie soucitu vytvořil Jiří Černický.
V popředí je objekt Srdeční záležitost od Ivany Zochové.
Instalaci Proměna vytvořila Stanislava Karbušická.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
4. 12. 2021 11:02
Nově zrekonstruovaný Dům umění v Ústí nad Labem tento týden otevřela výstava nazvaná Narušená rovnováha Revisited. Odkazuje na svou předchůdkyni, která byla v 90. letech minulého století k vidění v pražském Obecním domě a později v prostorách ústecké Galerie Emila Filly.

Oprava trvala dva roky, nově je budova rozšířená do suterénu. Stavební práce vyšly na 50 milionů korun, říká Michal Koleček, kurátor výstavy a jinak profesor katedry dějin a teorie umění na Fakultě umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

"Prostředky jsme získali v rámci projektu U21, což je velký univerzitní projekt na podporu a rozvoj vědy, výzkumu a vzdělávání ze zdrojů Evropské unie," popisuje Koleček. Konkrétně většinu financí pokryl program nazvaný Restart, určený takzvaným strukturálně postiženým regionům, kromě Ústecka dále Karlovarsku a Ostravsku.

Bývalá menza ve čtvrti Klíše, kde se Dům umění nachází, díky tomu prošla rozsáhlou rekonstrukcí. "V jednu chvíli tu stál jen skelet," vzpomíná kurátor. Částečně se změnil i půdorys stavby. U vchodu přibyla rampa, aby byl vstup do budovy přívětivější. Rekonstrukce skončila pozdě na jaře, poté bylo nutné nakoupit vybavení.

V suterénu se nachází audiovizuální sál, vhodný pro různé typy výstav, projekce i koncerty. "Je připraven tak, abychom naplnili název, který máme, tedy Dům umění. Nebudeme se věnovat pouze výtvarnému umění, ale budeme překračovat hranice jednotlivých uměleckých oborů a oblastí," avizuje Koleček.

Výstavní plocha čítá 700 metrů čtverečních, podle ústeckého Deníku chce Dům umění hospodařit s částkou mezi 3,5 a 5 miliony korun ročně. Usiluje o dotace z města i kraje, na celoroční chod už teď přispívá ministerstvo kultury.

Aktuální výstava veřejnosti umožňuje srovnat dvě etapy. Nabízí díla z 90. let doplněná o práce současných umělců narozených v 80. letech. Celkem je k vidění tvorba 14 autorů od Jiřího Černického, Daniela Hanzlíka nebo Michaely Thelenové po práce hudebníka Aid Kida, Daniely a Lindy Dostálkových nebo Stanislavy Karbušické.

"V poslední době vyšlo několik velkých publikací, které reflektují dění v 90. letech na české umělecké scéně a výstava Narušená rovnováha je v něm pevně ukotvená, je interpretována a je uznávána jako významná výstava tohoto období," dodává Michal Koleček.

Narušená rovnováha měla vernisáž v roce 1993. Podle pořadatelů vyrostla "z počátků společenské transformace, která s sebou přinášela řadu otázek spojených s budoucím politickým a ekonomickým vývojem v prostředí podkrušnohorské industriální aglomerace, navíc dynamizovaných prožitkem ekologické destrukce".

Až po roce 1989 také mohli umělci reflektovat vykořeněnost regionu v důsledku odsunu sudetských Němců po druhé světové válce.

 

Právě se děje

Další zprávy