Obraz od Klimta ukradený roku 1938 vrátí Francie potomkům židovské rodiny

ČTK ČTK
15. 3. 2021 18:10
Francie vrátí právoplatným majitelům obraz od rakouského malíře Gustava Klimta, který byl roku 1938 ukradený židovské rodině v Rakousku. Navrácení jediného Klimtova díla, jejž země vlastní, v pondělí oznámila francouzská ministryně kultury Roselyne Bachelotová, píše agentura AFP.
Gustav Klimt.
Gustav Klimt. | Foto: Aktuálně.cz

Obraz ze začátku 20. století nazvaný Růžové keře pod stromy původně patřil rakouské židovské rodině Stiasny, která byla v srpnu 1938 donucena jej prodat.

Francouzská ministryně kultury s Klimtovým obrazem.
Francouzská ministryně kultury s Klimtovým obrazem. | Foto: ČTK/AP

Tehdejší kupec, příznivec nacismu, dílo vlastnil až do své smrti v roce 1980. Tehdy ho v aukci zakoupilo Musée d'Orsay v Paříži, kde je v současnosti vystavené. V době koupě se podle ministryně o původním vlastníkovi nevědělo.

"V posledních letech byl odhalen skutečný původ obrazu," vysvětluje francouzská ministryně kultury. Potomci rodiny Stiasny zažádali o restituci v roce 2019.

Nora Stiasny byla deportována do Polska v roce 1942, kde ještě téhož roku zemřela. Restituce obrazu je podle Roselyne Bachelotové také uznáním hrůznosti osudu rodiny Zuckerkandl a Stiasny, které se zločinci neústupně snažili zničit, dodává agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy