Olympiádu zahájí zvon, Shakespeare a zdravotní sestry

Pavel Kroulík
28. 1. 2012 8:32
Ceremoniál šéfují slavní režiséři Boyle a Daldry

Londýn - Ceremoniál letošních letních olympijských her v Londýně bude mít téma Isles of Wonder - tedy Ostrovy zázraků. Dohled nad ním mají dva známí filmaři: uměleckým ředitelem je Danny Boyle (Trainspoting, Pláž, 28 dní poté, Milionář z chatrče, 127 hodin) a kreativním ředitelem Stephen Daldry (Hodiny, Předčítač).

Předpokládá se, že ceremoniál bude sledovat v televizi miliarda diváků. Takřka padesátiminutová pre-show začne 27. července dvanáct minut po osmé večerní tamního času. Přesně v devět hry zahájí největší zvon v Evropě, který si pořadatelé vypůjčí, pak se bude pokračovat.

Foto: Reuters

 

Daldry na první tiskové konferenci k podobě zahájení dodal, že všechny londýnské ceremoniály budou „největšími show na zemi" a měly by „ukázat cestu, na jejímž konci zjistíme, kdo jsme byli, kdo jsme a kým bychom mohli být". Podle Boylea ovšem bude ceremoniál spíše intimní - a nejen kvůli rozpočtu. „Ta miliarda lidí u obrazovek nás nesmí ovlivnit," řekl. Spokojených musí být prý hlavně 80 tisíc lidí na stadionu.

Na zahajovacím zvonu by měl být citát ze Shakespearovy hry Bouře, jenž dal název ceremoniálu a ve kterém otrok Kálibán říká: „Be not afeard; the isle is full of noises." (Podle překladu Jiřího Joska: „Neměj strach. Tenhle ostrov oplývá hlasy a zvuky, které oblaží a neublíží.")

Ostatně olympiáda má mít i svůj kulturní rozměr a jeho klíčovou akcí bude Světový shakespearovský festival. Přivede do Londýna divadelní společnosti z celého světa, které budou hrát Shakespearovy hry ve svých jazycích. Jeden z nejslavnějších britských divadelních herců současnosti Mark Rylance bude v centru Londýna recitovat kolemjdoucím ze Shakespearových sonetů.

Underworld, Rick Smith a Karl Hyde
Underworld, Rick Smith a Karl Hyde | Foto: Aktuálně.cz

Boyle prohlásil, že zahájení oslaví celou zem - kde je mnoho ostrovů zázraků - a přál by si, aby zvon slyšeli lidé ještě stovky let. Během představení máme podle reižíséra vidět zemi, kterou znečistil a zaplavil průmysl a která musí být znovu přivedena k životu. Bez bližšího vysvětlení Boyle řekl, že svou roli tu mají mít i zdravotní sestry z organizace National Health Service.

Od autora, který má za sebou řadu formálně dravých a výbušných filmů a zároveň dovede syrové věci zabírat tak, aby působily přitažlivě, se můžeme nadít velmi dynamické podívané prostoupené lehce kýčovitým apelem na globální bratření lidstva. Stephen Daldry proslulý výrobou ušlechtile dojemných filmů mu v tom dozajista bude nápomocný.

V příštích týdnech chtějí organizátoři získat do rolí na 900 mladých lidí pocházejících z částí města, kde se olympiáda odehraje. Celkem potřebují pořadatelé 16 000 žáků a studentů ze škol ve východním Londýně a jen při zahájení bude třeba 25 tisíc kostýmů.

Všechny čtyři ceremonie (dvě olympijské a dvě paralympijské) by podle odhadů mohly zaujmout 4 miliardy diváků a podle odborníků by se do nich mělo prodat reklamního času až za 10 miliard dolarů.

Minulý měsíc musel britský ministr kultury obhajovat, že náklady na olympijské ceremonie se zdvojnásobily na 81 milionů liber; podle něj to nejsou vyhozené peníze, ale je to příležitost, jak přilákat zahraniční investory. Podle Boylea půjde přímo na úvodní ceremoniál třetina této sumy, což je mnohem míň než 65 milionů liber, které spotřeboval v roce 2008 režisér Čang I-mou na zahajovací ceremoniál olympiády v Pekingu.

Co se svých předchůdců týče, Boyle míní, že "stojí na ramenech obrů", ale právě Čanga by opakovat nechtěl. Peking připadal Boylovi úchvatný, ale příliš megalomanský. Atény prý byly krásné, ale největší inspiraci vidí v Sydney 2000 - kde měly hry i show lidský rozměr.

Foto: Reuters

Hudbu pro zahájení složí elektronické duo Underworld, jejichž hit Born Slippy zazněl v Boyleově Trainspotingu. Loni s nimi režisér spolupracoval na oslavované divadelní inscenaci Frankenstein.

Celkem má mít hlavní představení tři hodiny. Otázka ovšem je, zda budou stačit, aby tisíce sportovců stihly tradiční defilé před diváky. Na to Boyle v nadsázce na tiskovce odpověděl: "Underworld si dají pozor, aby jejich pochodová hudba měla rychlost aspoň 120 beatů za minutu."

Londýnské hry mají vůbec být hodně propojené s uměním. V Olympijském parku ve Stratfordu má být v květnu odhalena věž nazvaná ArcelorMittal Orbit. Sponzoruje ji ocelářský magnát Lakshmi Mittal a autorem je světoznámý umělec Anish Kapoor. Věž se má stát stálým dědictvím olympiády a se svými 115 metry to bude největší a nejvyšší umělecký počin v britském veřejném prostoru.

Hry bude provázet i zmíněný kulturní festival, kterého se zúčastní ty největší hvězdy. Hudebníci Damon Albarn, Daniel Barenboim a Simon Rattle, herci Cate Blanchettová a zmíněný Rylance či výtvarníci jako Tracy Eminová, Yoko Ono a Damien Hirst.

"Kulturní olympiáda" začne už v den letního slunovratu 21. června sérií koncertů a potrvá do 9. září do skončení paralympijských her. Bude zahrnovat stovky akcí věnovaných hudbě, divadlu, výtvarnému umění i literatuře.

 

Právě se děje

Další zprávy