Olomoucká galerie vystavuje současné umění, diváky provází Kinterova mluvící socha

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 7. 2021 17:05
Prostory olomoucké galerie Telegraph zaplnily více než tři desítky děl současných českých autorů. Jde o druhou edici výstavního cyklu Signál, který v létě představuje výběr z uměleckých sbírek zakladatele instituce. Potrvá do 12. září.

Díla pokaždé vybírají jiní kurátoři. Od tohoto čtvrtka se zde 23 umělců představuje malbami, plastikami i 3D pracemi. Výstavu oživují dvě fotografie Ondřeje Přibyla, který je sám zapůjčil, říká hlavní kurátor galerie Jan Kudrna.

Rozsáhlá umělecká sbírka jejího zakladatele a zároveň ředitele přerovského exekutorského úřadu Roberta Runtáka čítá přes 2000 prací od více než 400 výtvarníků. Kurátor se s nimi seznamuje až při přípravě dalšího cyklu výstavy. Jeho volba tak nevychází z kontinuální práce a dlouholeté znalosti sbírky, ale naopak z estetického cítění a osobního vkusu.

"Základní koncept je vždy stejný. Oslovíme kurátora a ten v případě souhlasu dostává zcela volnou ruku ve výběru a koncepci obecně. Sbírka je mu jednoduše k dispozici a v zásadě nemá omezení, takže Signály jsou vlastně společné jen jménem," říká šéfkurátor Kudrna.

Zatímco loňský cyklus pojali jeho autoři Martin Drábek a David Vojtuš jako sondu do mysli sběratele umění, letošní Signál II kurátorovaný Pavlem Dvořákem představuje práce, jejichž leitmotivem je ztráta fyzického prožitku z uměleckého díla, zhmotněná do metafory mizení.

"Vzhledem k tomu, že sbírka je opravdu nesmírně rozsáhlá, Dvořák sám sebe omezil až na výjimky datací děl po roce 2000, a pouze na autory domácí. Drtivá většina autorů jsou autoři žijící," doplňuje šéfkurátor Kudrna.

Na výstavě jsou k vidění například čtyřmetrový obraz Jiřího Kornatovského nazvaný Meditace, velkoplošná série Pravda talentovaného ostravského výtvarníka Josefa Mladějovského, obraz Bez názvu olomouckého rodáka Roberta Šalandy, Schodiště od jihlavského autora Jakuba Tomáše či Fluidní mapa znázorňují pohyb zboží od Jiřího Černického.

Návštěvníky při vstupu zaujme Modrý objekt sklářů Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové. Diváky výstavou provází hlas Talkmana, mluvící sochy od Krištofa Kintery. Dále tu jsou práce Evy Koťátkové, Václava Stratila, Ivana Pinkavy, Hynka Martince, Vladimíra Houdka nebo Jiřího Kovandy.

Výstavní prostor galerie čítá 350 metrů čtverečních. Představuje české i zahraniční umění posledních tří dekád. Součástí programu Telegraph Gallery jsou i workshopy nebo umělecké kurzy.

Instituce sídlí poblíž olomouckého nádraží; umění je soustředěno do stavby bývalé továrny na výrobu telegrafů. Cílí především na zprostředkovávání a podporu umění formou výstav i rezidenčních pobytů. V budově je také kavárna a multifunkční sál, který rovněž slouží jako kino.

 

Právě se děje

Další zprávy