Okořské plenéry a Vysočina po roce 1900. V Litomeřicích začala výstava impresionistů

ČTK ČTK
26. 6. 2021 10:09
Severočeská galerie výtvarného umění v Litoměřicích v pátek otevřela výstavu věnovanou impresionismu. Představuje téměř 100 obrazů významných českých autorů z let 1880 až 1950, mezi nimiž jsou Otakar Lebeda či Antonín Slavíček. Přehlídka nazvaná Impresionismus – Krajina barvy a světla potrvá do 26. září.

"Představuje nejen hlavní fázi reflexe impresionismu v českém výtvarném umění v letech 1890 až 1900 reprezentovanou díly vzniklými v rámci takzvaných okořských plenérů či malby provedené temperami značky Syntonos, ale i záznamy české krajiny Vysočiny či Železných hor vzniklé po roce 1900," líčí Barbora Klipcová z litoměřické galerie.

Návštěvník uvidí i realistická díla, která impresionismu předcházela, stejně jako dosud neprezentované ozvěny impresionistické malby z poloviny 20. století.

Jádro však tvoří práce nejvýznamnějších českých malířů, které impresionismus a s ním související směry do nějaké míry oslovily. Lidé si mohou prohlédnout tvorbu Václava Radimského, Otakara Lebedy, Antonína Slavíčka, Jindřicha Pruchy, Antonína Hudečka, Oldřicha Blažíčka či Josefa Ullmanna.

Pocházejí ze sbírek galerie nebo jsou zapůjčené z významných institucí, jako pražské Národní galerie, kutnohorské Galerie Středočeského kraje nebo Moravské galerie v Brně. Další práce na výstavu poskytli majitelé soukromých sbírek.

U příležitosti výstavy vychází reprezentativní katalog. V plánu jsou komentované prohlídky zaměřené na hudební ohlasy impresionismu.

 

Právě se děje

Další zprávy