Odhalili jsme slavného art teroristu, píše bulvár

kul
15. 7. 2008 15:00
Mladí graffiťáci budou zklamaní. Banksy už má tvář
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Před britským bulvárem se neuchrání žádná celebrita. Ani taková, která odmítá -  aspoň oficiálně - být za celebritu považovaná. Britský list Mail on Sunday tak slavně vyhlásil, že odhalil identitu street umělce Banksyho, který si vždy zakládal na své anonymitě.

List prý použil čtyři roky starou fotografii sprejera pořízenou na Jamajce a nakonec po pátrání přes spolužáky napsal, že Banksy je nyní čtyřiatřicetiletý Robin Gunningham.

Banksy sice zastává zdrženlivou komunikační strategii a lhostejnost k plagiátorům, ale zároveň se neúnavně utužuje jeho hvězdné postavení mezi současnými umělci; a anonymita tomu napomáhá.

Definitivně jeho status stvrdili ti, které naopak známost tváře živí. Mezi jeho sběratele se zařadili Brad Pitt nebo Christina Aguilera.

Foto: Reuters

Banksyho mluvčí se pochopitelně odmítla k "odhalení" vyjádřit. "Takové zprávy dostáváme pořád. Řeknu to, co vždycky, nikdy tyhle spekulace nepotvrzuji ani nevyvracím," řekla BBC.

Guerillového umělce Banksyho proslavily šablonou stříkané obrazy, které se objevují nejen na zdech a nárožích v Londýně, ale i v New Yorku nebo na bezpečnostní zdi oddělující Izrael od palestinských území.

Banksy se rád baví i tím, že nastrčí do některé ze slavných institucí falešné artefakty. Například do Britského muzea umístil svou "pravěkou" kresbu člověka s nákupním košíkem.

Jeho vtipná i provokativní - odpůrci by řekli prvoplánová - prohlášení přitom nevznikají jako pirátské noční akce. Banksy často postaví na ulici lešení a pak nerušeně nastříká své dílo. To byl i případ graffiti, jež se letos v lednu objevilo na zdi produkční firmy sídlící na londýnské Portobello Road. Šťastný majitel společnosti ho pak prodal přes eBay za 208 100 liber.

Foto: Bonhams
Čtěte také:
Komu art terorista Banksy pomaluje zeď, ten se má
Terorista Banksy vydělá za graffiti statisíce liber

Jediný doložený fakt o Banksyho životě je, že se narodil a vyrůstal v Bristolu. Nikdo už nepotvrdil předchozí domněnku, že jeho jméno je Robin Banksy a jeho rodiče si  myslí, že je malíř a dekoratér.

Mail on Sunday píše, že po ročním pátrání vystopoval jeho spolužáka Scotta Nurse, který podle fotky Banksyho poznal. Prý ho to nepřekvapilo už proto, že Robin Gunningham byl "vždycky hodně talentovaný".

 Výtvarník Luke Egan nejdřív Banksyho odmítl identifikovat, potom připustil, že společně měli pronajatý  byt - "ale tenkrát ještě (dotyčný) nebyl Banksy."

Otec Robina Gunninghama řekl, že osobu na fotce nepoznal, a jeho matka pro jistotu prohlásila, že syna nikdy neměla. Zato Colin Saysell, úředník bristolského magistrátu s titulem anti-graffiti officer, si myslí, že je to muž, po kterém léta pásl.

Foto: Bonhams

V roce 2006 v rozhovoru pro magazín Swindle Banksy prohlásil, že veřejnost by nikdy neměla odhalit, kdo je. "A nemám na tom žádný zájem - chci jen, aby vypadala dobře má díla. A mimochodem, pro patnáctiletá děcka by to mohlo být docela zklamání."

Právě Banksyho pravděpodobného vzhledu si všímají blogy na stránkách britského deníku Guardian, který je umělci nakloněn. Přispěvatelé vesměs vytýkají listu Mail on Sunday, že zdůrazňuje Banksyho středostavovský původ.

Jako by každý writer musel být asociál s kapucou, který právě tak tak absolvoval základní školu. Navíc si prý bulvární list začal Banksyho všímat, až když začal vydělávat velké částky.

Ani tentokrát by Banksy každopádně neměl prodělat. Pokud mu jde o peníze, pak nový "skandál" ještě zvýší jeho popularitu a cenu, v opačném případě vzroste jeho aureola zásadového undergroundového umělce.

Vtip je ale v tom, že Banksy je nejspíš obojí. Přesně podle dráždivého paradoxu současného umění a života - kdy se umělec-celebrita stává součástí mainstreamu, který napadá a karikuje.

Pak už stačí jen populární bonmot, že veškeré kouzlo jeho umění spočívá v tom, že každému troubovi přijde chytré.

 

Právě se děje

Další zprávy