Od šatů missek po boty. Rochová věnovala Moravské galerii desítky děl

ČTK ČTK
30. 4. 2021 12:56
Módní návrhářka a oděvní designérka Liběna Rochová věnovala Moravské galerii v Brně desítky šatů, bot, paruk, šperků či doplňků. Jde o ucelený průřez jejími kolekcemi od 90. let minulého století do současnosti.

Rochová, která v září oslaví sedmdesátiny, se v Brně narodila. Darem chce zároveň podpořit novou vizi tamního Uměleckoprůmyslového muzea jakožto centra designu a módy.

Uměleckoprůmyslové muzeum v Brně se po dílčích stavebních úpravách a komplexní obměně expozic znovu otevře na podzim. Zaměří se na design a jeho různé podoby, postupně už rozšiřuje sbírky. Kromě módy dostanou prostor také porcelán, sklo, keramika či nové technologie a média umožňující představení tvorby současných designérů.

"Chtěla jsem Moravské galerii věnovat většinu mých kolekcí, tvorbu od 90. let. Mým snem je spoluvybudovat něco jako muzeum designu a módy. Myšlenka uzrála při ranní meditaci, zavolala jsem panu řediteli Pressovi a řekla jsem mu: 'Doufám, že mi nedáte košem.' A nedal," líčí Rochová. Jan Press je od roku 2013 ředitelem Moravské galerie.

Ta vybrané modely vystaví ve stálé expozici Uměleckoprůmyslového muzea věnované soudobé módě. Celou tvorbu Rochové pak představí samostatná retrospektivní výstava.

Návrhářka, která získala uznání v Česku i zahraničí, působí v módním průmyslu od 80. let minulého století. Vede Ateliér oděvu a obuvi na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Ke tvůrčím návrhům šatů často dodává obuv či doplňky s vlastním designem.

"Ráda pracuji s klasickými materiály, jako jsou různé druhy hedvábí, vln, směsové materiály, pak je to také kov, sklo, plasty, dráty nebo papír," popsala.

Podle odborníků z galerie její tvorbu charakterizují plastičnost objemu, výrazná struktura povrchu a vazba s prostorem. Galerie získala například kolekce Pocta sklu, Timeless, Doteky nebo společenské róby pro soutěžící Miss České republiky.

Ať si otevřou třeba garáž, kde budou tvořit udržitelnou módu, radí studentům Liběna Rochová v dalším díle seriálu Móda s Terezou Vu | Video: Česká televize
 

Právě se děje

Další zprávy