Od Filly po Šimotovou. Telegraph Gallery vystavuje díla z majitelovy sbírky

Od Filly po Šimotovou. Telegraph Gallery vystavuje díla z majitelovy sbírky
Snímek z výstavy Signál III.
Milan Knižák: Malovaná duše (Palác motýlů), 1987.
František Kupka: La forme du bleu, 1924.
Snímek z výstavy Signál III.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
31. 7. 2022 18:00
Díla Jana Zrzavého, Františka Kupky, Adrieny Šimotové či Josefa Čapka nově vystavuje olomoucká Telegraph Gallery. Doplňují je obrazy, fotografie či sochy umělců z let 1900 až 1990. Tímto obdobím je zarámována třetí fáze cyklu nazvaného Signál. Každé léto představuje výběr ze sbírek zakladatele galerie Roberta Runtáka.

Pod výběrem je vždy podepsán jiný kurátor. Letošní přehlídku, jež potrvá do 11. září, připravil David Voda. Ten letos v olomouckého Komenského ulici sám otevřel výstavní prostor Rub Gallery.

Podle Miry Macíka, šéfkurátora Telegraph Gallery, třetí etapa Signálu zahrnuje přes stovku prací zhruba od 90 autorů. "Zastoupeny jsou malby, grafiky, fotografie, ale i sochy či objekty, které jsou rozděleny do osmi sekcí. Po architektonické stránce se výstavy ujal Mark Ther," uvedl Macík.

Rozmezí 90 let galerii umožnilo představit nejznámější jména českého výtvarnictví i různé směry z 20. století. Podle kurátora Vody zde nechybí secese, impresionismus, kubismus, expresionismus, surrealismus, ale také sociální umění, neoklasicismus, existencialismus či z novějších pop-art, postmodernismus, performance nebo konceptualismus.

Na výstavě jsou práce Emila Filly, Jindřicha Štyrského, Eduarda Ovčáčka, Stanislava Kolíbala, Karla Malicha či současníků Petra Nikla, Jiřího Davida a Milana Knížáka. Na ploše 350 metrů čtverečních návštěvníci najdou i malby Daniela Balabána, fotografie Františka Drtikola, koláže Jiřího Koláře nebo sochy Jaroslava Róny.

Výstavy nazvané Signál pořádá Telegraph Gallery, jež sídlí v olomoucké Jungmannově ulici, každé léto. Pracuje při nich se sbírkou svého zakladatele Roberta Runtáka, čítající přes 2000 děl od více než 400 autorů. Kurátor se s ní seznamuje až při přípravách, jeho volba tak nevychází z kontinuální práce ani dlouholeté znalosti kolekce, nýbrž z estetického cítění a osobního vkusu. Předchozí léta díla vybrali Martin Drábek s Davidem Vojtušem a Pavel Dvořák.

 

Právě se děje

Další zprávy