Obrazem: Museum Kampa vystavuje práce Jaroslava Paura, kterého inspirovalo město, válka i informel

Výstava Jaroslava Paura v Museu Kampa.
Kurátor výstavy Milan Dospěl.
Obrazy Jaroslava Paura vystavené v Museu Kampa.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
10. 8. 2017 10:38
Méně známého malíře Jaroslava Paura představuje návštěvníkům pražské Museum Kampa. Až do října tu bude k vidění 110 olejomaleb, které jsou inspirované válkou, lyrickým i existenciálním pocitem ze života ve městě a později informelem.

Malíř Jaroslav Paur (1918-1987) nepatří k nejznámějším jménům českého umění 20. století. Jeho práci nyní do 15. října představuje návštěvníkům pražské Museum Kampa.

Paur byl zpočátku ovlivněný expresivními tendencemi válečných let, později si oblíbil tematiku města. V 60. a 70. letech měla jeho malba aktuální rysy abstrakce a informelu. Na výstavě je k vidění 110 olejomaleb z období od roku 1943 až do roku autorovy smrti.

"V kontextu neobyčejně silné generace mladých tvůrců vstupujících na výtvarnou scénu ve 40. letech představuje malířské dílo Jaroslava Paura jeden z dosud ne zcela poznaných uměleckých odkazů, který ovšem nepostrádá jak kvalitativní úroveň jednotlivých tvůrčích etap, tak svébytnost výtvarného projevu," řekl kurátor výstavy Milan Dospěl.

Důležitou součástí malířových kompozic je tajuplná atmosféra monumentálně koncipovaných abstraktních městských krajin, které v některých případech evokují až jakési kosmické struktury. Paurovo malířské dílo je výpovědí o vztahu člověka k městské aglomeraci, který kombinuje lyrické tendence i naléhavá existenciální vyjádření. 

Retrospektivní výstavu pro Muzeum Kampa připravila Sophistica Gallery, která vydává i autorovu monografii. Návštěvníci uvidí mnohá dosud nevystavená díla, zapůjčená jsou nejen od soukromých sběratelů, ale i z veřejných sbírek včetně Národní galerie v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy