Obrazem: Mendelův život přibližují v muzeu cennosti, nábytek i propálený ubrus

Obrazem: Mendelův život přibližují v muzeu cennosti, nábytek i propálený ubrus
Mendel žil v klášteře jako řeholník. Většinu práce vykonal za zdmi Augustiniánského opatství na Starém Brně, kde byl vysvěcen na kněze a stal se opatem. Zde také prováděl pokusy, jimiž položil základy genetiky. Na snímku z expozice je slavnostní průvod.
V nové expozici nazvané Mendelův salon, která byla otevřena v pondělí večer, návštěvníci uvidí původní nábytek, slavnostní roucho a insignie, ale také skleničky, psací potřeby, společenské hry, tabatěrku nebo, jako na tomto snímku, dřevěnou krabičku s žetony a propálený ubrus s vědcovým monogramem.
Vedle Mendelova muzea, jež v prostorách kláštera provozuje Masarykova univerzita a které se soustřeďuje na jeho význam pro vědu, je nová expozice věnována spíše duchovním a církevním aspektům Mendelova života. Na snímku je slavnostní liturgické oblečení opata ke mši svaté.
"Nyní představujeme Mendela uceleně, jako opata i jako člověka, který zde žil a prožíval normální věci," říká Miriam Kolářová, ředitelka muzea. Na snímku je jedna z Mendelových pečetí.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
12. 12. 2022 20:24
Každodenní život moravského přírodovědce Gregora Johanna Mendela, od jehož narození letos uplynulo 200 let, přibližuje nově otevřená část stálé expozice Muzea starobrněnského opatství. Mendel žil v klášteře jako řeholník a také zde prováděl své pokusy, jimiž položil základy genetiky. Návštěvníci uvidí původní nábytek, slavnostní roucho a insignie, skleničky či psací potřeby.
 

Právě se děje

Další zprávy