Obrazem: Košaté zahrady a Praha nedělního dětství. Na Kampě vystavuje Černá

Obrazem: Košaté zahrady a Praha nedělního dětství. Na Kampě vystavuje Černá
Místo štětce a olejových barev dnes užívá tempery, tuš, odstřižky látek, barevné papíry, krajky, stuhy, provázky, korálky, voskovaný povrch nebo stříbrnou kovovou fólii, do jaké se balí čokoláda. Obrazy doplňuje krátkými, rukou psanými texty.
První výstavu měla Kateřina Černá (na černobílé fotografii vzadu) v pražském Mánesu roku 1962, kdy také vydala svou první knihu, ručně psaný sešitek s osobitou poetikou. V popředí je kurátorka její nynější výstavy Martina Vítková.
Černá se chtěla živit jako ilustrátorka, její kresby otiskl časopis Host do domu a doprovodila třeba novelu Mladý muž v neděli a ve všední den od Julese Superviella. Práce však nebylo dost a Černá po rozvodu potřebovala uživit sebe i syna. Proto nastoupila jako vychovatelka do školní družiny. Dva roky nato začala učit děti kreslení na lidové škole umění v pražských Modřanech. Tam zůstala do penze.
Výtvarnice, jejíhož slovenského dědečka a politika Ivana Dérera za protektorátu zatklo gestapo a roku 1954 jej znovu uvěznili komunisté, se nevyslovovala k politice. Neucházela se o zakázky, které za socialismu rozděloval Fond výtvarných umělců, ani se oficiálně nepostavila proti režimu.
Foto: ČTK
Kultura ČTK Kultura, ČTK
7. 2. 2023 14:00
Osobité koláže i asambláže malířky Kateřiny Černé, která vloni oslavila pětaosmdesátiny, vystavuje pražské Museum Kampa. Autorka místo štětce a olejových barev používá tempery, tuš, odstřižky látek, barevné papíry, krajky, stuhy, provázky, korálky, voskovaný povrch nebo stříbrnou kovovou fólii, do jaké se balí čokoláda. Přehlídka potrvá do 12. března.
 

Právě se děje

Další zprávy