Obrazem: Češi nejsou srabi, stojí na zdi na Těšnově. Tvůrci graffiti reagují na film Smrtihlav

Obrazem: Češi nejsou srabi, stojí na zdi na Těšnově. Tvůrci graffiti reagují na film Smrtihlav
Takhle vznikal.
Foto: Libor Fojtík
Hana Slívová Hana Slívová
5. 6. 2017 8:18
Skupina výtvarníků pokreslila na pražském Těšnově zeď obřím nápisem Češi nejsou srabi. Reaguje tak na film Smrtihlav o atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

Až pojedete tramvají z pražské stanice Florenc směrem ke Štvanici, pod viaduktem si všimněte pokreslené zdi. Velkým nápisem Češi nejsou srabi chce vzdát skupina tvůrců graffiti hold (nejen) parašutistům, kteří stojí za atentátem na Reinharda Heydricha. Právě jeho životu a smrti se věnuje nový film Smrtihlav. Nápis a další kresby vznikly v neděli odpoledne.

Hlavou projektu je společně s distributorem filmu Bontonfilmem skupina výtvarníků Artwise, která se věnuje vytváření nástěnných kreseb na objednávku v místech, kde si je jejich majitelé přejí. K tematice, o níž Smrtihlav vypráví, má navíc jeden člen skupiny - Ondřej Klíma - osobní vztah. "Můj děda byl ve válce a toto téma mě zajímalo už během studia na UMPRUM, kdy jsem pracoval na fotografickém souboru, který se věnoval uniformám," říká.

Za výtvarným pojednáním zdi na Těšnově stojí podle jeho slov lidé, kteří v 90. letech s graffiti v České republice začínali a nyní se věnují hlavně hudbě nebo výtvarnému umění. Graffiti dělají pod přezdívkami Phoe, Chak, Loik, Domino, Kina a Rofd.

Klíma celou akci vnímá jako poctu statečným lidem. A také svým přátelům, kteří u vytváření graffiti být nemohli.

Film Smrtihlav francouzského režiséra Cédrica Jimeneze bude mít premiéru 8. června.

 

Právě se děje

Další zprávy