FOTO Aj Wej-wej vystavuje na Alcatrazu portréty z Lega

Podívejte se na výstavu Aj Wej-weje v Alcatrazu.
Na začátku Alcatrazské výstavy "@Large: Ai Weiwei on Alcatraz Island" návštěvníci procházejí kolem Draka, jež je součástí instalace With Wind.
175 potrétů světových politických vězňů a emigrantů stavělo 90 dobrovolníků podle návodu o 2 300 stránkách z 1,2 milionu LEGO kostiček. Na vše dohlížel sám Aj Wej-wej z Číny.
Mezi portétovanými je i Nelson Mandela...
...nebo Američan Edward Snowden.
Foto: Reuters
jla
28. 9. 2014 12:17
Kontroverzní čínský disident a umělec nesmí od roku 2011 opustit Čínu. Přesto řídí své výstavy po celém světě.

San Francisco - Poslední zářijovou sobotu proměnila výstava "@Large: Ai Weiwei on Alcatraz Island" světoznámé ostrovní vězení Alcatraz v poctu známým i zapomenutým politickým vězňům.

Aj Wej-wej připravil manuál o dvou tisících třech stech stranách pro stavbu 175 portétů z 1,2 milionu LEGO kostiček. V Sanfrancisckém zálivu 90 dobrovolníků postavilo portéty světoznámých politických vězňů a emigrantů, od Nelsona Mandely přes tibetskou zpěvačku Lolo až po amerického informátora Edwarda Snowdena

"Celá výstava je dialogem o svobodě projevu, lidských právech a o konceptu svobody," řekla kurátorka projektu Cheryl Haines, která pomohla získat celkovou částku 3,6 milionu dolarů k uspořádání výstavy na Alcatrazu.

Aj Wej-wej, známý nejen svoji tvorbou ale i svým občanským aktivismem, byl v roce 2011 náhle zatčen a uvězněn. Dle jeho slov unikl smrti jen o vlásek.

"Zadrželi mě na 81 dní. Zdůraznili mi, že kdybychom byli v době Kulturní revoluce, už by mne popravili nejméně stokrát," popsal svoji zkušenost. Při propuštění mu však čínské úřady zabavily pas a Aj Wej-wej tak zůstal uvězněn ve své domovině.

 

Právě se děje

Další zprávy