Obrazem: V třinácti komnatách první republiky je k vidění móda i unikátní kabriolet Walter

Automobil továrníka Waltera
13 komnat první republiky je v Tančícím domě otevřených do 25. října
13 komnat první republiky je v Tančícím domě otevřených do 25. října
13 komnat první republiky je v Tančícím domě otevřených do 25. října
13 komnat první republiky je v Tančícím domě otevřených do 25. října
Foto: Petra Bejdová/Tančící dům
Hana Slívová Hana Slívová
Aktualizováno 3. 5. 2017 19:16
Čtyři patra plná dobového oblečení, šperků, obalů, hraček, designu či předmětů denní potřeby dávají okusit atmosféru mezi dvěma světovými válkami. V pražském Tančícím domě se ve střdu návštěvníkům otevřela výstava 13 komnat první republiky.

Ve dvacátých letech minulého století naše továrny na čokoládu dovážely 1,5 % světové produkce kakaových bobů a Československo bylo 6. na světě ve výrobě sladkostí. Tento fakt na výstavě 13 komnat první republiky, nově otevřené v Tančícím domě u Vltavy, ilustruje série pestrobarevných krabiček a čokoládových obalů. Nechybí samozřejmě ani slavné přebaly čokoládovny Orion z dílny výtvarníka Zdenka Rykra.

Hurvínek, Mikeš a ti druzí

Výstava zábavnou, byť nebulvární formou komplexně představuje prvorepublikovou vizuální kulturu i atmosféru. Rozdělila ji na třináct okruhů - kromě "čokoládové" Země podnikatelů je to například Oblečení (včetně krásné sbírky jablonecké bižuterie nebo návrhů dodnes žijící Lisy Mikové, pamětnice židovského původu), Stavíme republiku (rondokubistické budovy architektů Janáka a Gočára), Politika a poetika (Devětsil, Čapkovi Pátečníci v karikatuře Adolfa Hoffmeistera či vizuály ke hře R.U.R., která světu dala slovo "robot"), Svět světla (ohlédnutí za fotografem Františkem Drtikolem a jeho fascinací duchovními naukami), Paže tuž, vlasti služ (včetně zápasnické legendy Gustava Frištenského nebo reprezentativní sady cínových Sokolíků), Film (včetně osobních předmětů Vlasty Buriana) či Výtvarníci dětem (nechybí Ladův kocour Mikeš, Skupův Spejbl a Hurvínek).

"V Tančícím domě se zkrátka přenesete v čase a zjistíte, jak se v této zemi žilo, když váš pradědeček zval prababičku do kina. Prababička ještě váhala nad novými trendy, zatímco z plakátů již v kožičině mávala kouřící špičkou noblesní dáma," přibližuje historik Petr Stančík.

Unikátem výstavy je podle něj rodinný kabriolet Walter z roku 1932, který si vynálezce, továrník a průkopník motorismu Josef Walter postavil výhradně pro sebe a svoji rodinu. Na celém světě existují jen tři exempláře, ten v Tančícím domě pochází ze sbírky zesnulého hudebníka Petra Hapky.

Na soukromých sbírkách je ostatně výstava postavena. Kurátorky Jana Sommerová a Naďa Klempířová, vybavené kontakty po loňské expozici věnované designu 70. a 80. let nazvané Retro, jež je také k aktuálnímu projektu inspirovala, dávaly 1500 kousků z první republiky dohromady přes rok.

13 komnat první republiky bude otevřených do 25. října.

 

Právě se děje

Další zprávy