Obraz od Toyen nazvaný Serenáda byl vydražen za 49 milionů korun

ČTK ČTK
27. 11. 2021 18:05
Obraz malířky Toyen z roku 1924 nazvaný Serenáda byl na sobotní aukci v Praze vydražen za 49 milionů korun včetně přirážky. Další dílo Dýchání spánku, které namalovala v poválečném období, našlo kupce za 18,15 milionu.
Obraz Serenáda od Toyen byl vydražen za 49 milionů korun včetně přirážky.
Obraz Serenáda od Toyen byl vydražen za 49 milionů korun včetně přirážky. | Foto: ČTK

Výsledky oznámila pořádající společnost Adolf Loos Apartment and Gallery. Jednalo se o její první aukci v bývalé restauraci Expo v Letenských sadech, kde nově sídlí. Prodala se většina nabízených položek. Aukce je zpětně k vidění on-line.

Serenáda pochází z Toyenina vzácného a sběrateli ceněného tvůrčího období, které historici umění označují za naivistické. Olejomalba zůstávala veřejnosti dlouho neznámá, naposledy byla vystavena roku 1926 v Paříži. Vyvolávací cena činila deset milionů korun.

Obraz Dýchání spánku od Toyen byl vydražen za 18,15 milionu korun.
Obraz Dýchání spánku od Toyen byl vydražen za 18,15 milionu korun. | Foto: ČTK

V době, kdy Serenádu vytvořila, se Toyen soustředěně věnovala nejrůznějším pouličním zábavám, cirkusovým výjevům, karnevalům, kabaretním představením a obecně druhu zábavy, který teoretik Karel Teige označoval za poezii života a dával je za příklad poetismu.

"V Serenádě Toyen vytvořila jeden ze svých nejpůvabnějších obrazů náležejících do souboru označovaného za naivizující, jenž však vznikl osobitým zkřížením primitivizujících přístupů, dovolávajících se hlavně Henri Rousseaua, a modernistických, vycházejících ze syntetického kubismu," napsal v posudku kunsthistorik Karel Srp mladší.

Kromě Serenády šlo do aukce Toyenino plátno Dýchání spánku z roku 1958 s vyvolávací cenou osm milionů korun. Nakonec se prodalo o deset milionů dráž. Následovala ještě autorčina erotická kresba z roku 1932 vydražená za zhruba dva miliony korun.

Sobotní aukce nabídla přes stovku děl od autorů z 19. století, klasické moderny i současných tvůrců. Za 5 milionů korun byl vydražen olej Františka Kupky Na břehu Marny z roku 1895. Aukční katalog nabízel díla Josefa Šímy, Antonína Chittussiho, Bedřicha Havránka, Josefa Navrátila či Antonína Slavíčka. A také dvojice Jiřího Koláře a Běly Kolářové, pocházející přímo z jejich sbírky.

Budova Expo 58 je jednou z nejviditelnějších vzpomínek na světovou výstavu v Bruselu roku 1958, kde Československo slavilo velké úspěchy. Po výstavě byla stavba převezena do Prahy.

Rušná restaurace však druhý život nežila příliš dlouho, po privatizaci v 90. letech byla vydražena a následně několikrát změnila majitele, až začala chátrat. Od počátku nového tisíciletí v ní sídlila reklamní agentura, i dnes její část obývá firma zabývající se start-upy.

 

Právě se děje

Další zprávy