Obraz nalezený při opravě střechy má miliardovou hodnotu. Namaloval ho slavný Caravaggio

ČTK ČTK, pej
13. 4. 2016 18:04
Obraz, který se našel při rekonstrukci střechy, označili odborníci po dvouleté expertíze jako unikát velké hodnoty. Jde totiž s největším pravděpodobností o 400 let pohřešované dílo italského malíře Caravaggia.
Caravaggio
Caravaggio | Foto: Reuters

Obraz náhodně nalezený před dvěma lety na půdě domu v jižní Francii je podle odborníků dílem slavného italského mistra Caravaggia. Hodnota 400 let staré malby se odhaduje na 120 milionů eur (3,2 miliardy Kč).

Druhá verze slavného Caravaggiova obrazu Judita a Holofernes se našla v podkroví domu nedaleko jihofrancouzského Toulouse, kde zřejmě byla posledních 150 let. Obraz zpodobňuje biblický příběh Judity, která za pomoci služky uřízla hlavu asyrskému vojákovi Holofernovi.

Foto: Reuters

První verze, kterou Caravaggio namaloval v Římě, je součástí expozice Národní galerie středověkého umění v římském Palazzo Barberini. Druhá verze, která byla namalována v Neapoli, zmizela beze stopy před 400 lety a nalezena byla náhodou před dvěma lety při rekonstrukci střechy. 

Malba byla nejprve považována za dílo italského mistra pocházející ze 17. století. Podle odborníka z Toullouse byl obraz nalezen v bezvadném stavu.

"Celý obraz byl pokryt letitým prachem. Když jsem ho otřel navlhčeným hadříkem, spatřil jsem tváře," vzpomíná Marc Labarde, který posléze poslal jeho snímek k posouzení kunsthistorikům.

Podle francouzského kunsthistorika Erika Turquina jde nepochybně o dílo italského barokního malíře Caravaggia. Podle něj je dílo v mimořádně dobrém stavu. Dobu jeho vzniku odhadl na léta 1604 až 1605.

Turquin rovněž zdůraznil, že někteří jeho kolegové nepovažují obraz za pravý a že v tomto ohledu zřejmě "nikdy nebude panovat shoda". O pravosti obrazu nepochybuje ale například ani přední znalec Caravaggiova díla a někdejší ředitel muzea v Neapoli Nicola Spinosa.

Francouzské úřady udělily obrazu status "národního pokladu", což znamená, že nesmí být po dobu 30 měsíců vyvezen ze země. Francouzská muzea tak budou mít dostatek času, aby mohla dílo zakoupit.

O existenci tohoto obrazu se poprvé zmínil vlámský malíř Frans Pourbus v dopise z roku 1907. Tvrdil, že Caravaggiovu práci viděl v ateliéru malíře Louise Finsona.

Podle historiků se obraz v 18. století s největší pravděpodobností nacházel ve Španělsku, odkud ho získal předek současných majitelů, důstojník Napoleonovy armády.

Dvanáctiletý chlapec poničil v hlavním městě Tchaj-wanu obraz s květinami od italského mistra Paola Porpora v hodnotě 1,5 milionu dolarů (v přepočtu cca 35 milionů korun). | Video: Reuters


 

Právě se děje

Další zprávy