Oblastní galerie v Liberci vloni získala 12 děl, teď je vystavuje

ČTK ČTK
16. 1. 2022 15:02
Oblastní galerie Liberec loni do sbírek získala 12 děl, za která zaplatila přes 1,1 milionu korun. Část jich nyní vystavuje. Převážně jde o malby či kresby současných českých a slovenských umělkyň.

"Díla některých dalších autorů budou moci návštěvníci zhlédnout na letošních či budoucích výstavách," doplňuje ředitel galerie Pavel Hlubuček. Na mysli má například dvě malby Tomáše Plesla, který bude v Liberci vystavovat na podzim.

Z nových akvizic jsou k vidění práce Slovenky Doroty Sadovské, kresby Markéty Hlinovské, obraz Zdenky Marie Novákové či portrét Běly Kolářové od Libuše Pražákové. V galerii lze spatřit i Kvadraturu kruhu II. od Zdeňka Trse, jež je součástí autorovy nynější výstavy.

Oblastní galerie v Liberci má pátou největší sbírku v zemi. Vlastní okolo 2000 obrazů, přes 16 tisíc grafik či kreseb a zhruba 3000 plastik nebo dalších předmětů.

Od roku 2014 sídlí v bývalých lázních, na jejichž nákladnou rekonstrukci přispěla Evropská unie. Sbírky se soustřeďují zejména na díla nizozemských autorů z 16. až 18. století, francouzských, rakouských a německých výtvarníků 19. století, českých tvůrců 19. až 21. století nebo českých a německých umělců z libereckého regionu od 19. do 21. století.

Před pandemií koronaviru galerii ročně navštěvovalo přes 40 tisíc lidí, loni jich přišlo zhruba 23 tisíc.

 

Právě se děje

Další zprávy