O slučování Státní opery s Národním bude jednat Senát

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 6. 2011 18:26
Besser: Iniciátorům petice jde o vlastní zájmy
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Spory kolem propojení Státní opery Praha s Národním divadlem, které prosazuje ministr kultury Jiří Besser (za TOP 09), bude v druhé polovině července na své schůzi řešit Senát. Tam budou opět pozváni zástupci všech zúčastněných stran, aby mohli vyjádřit svá stanoviska. Na závěr veřejného slyšení v Senátu to řekl předseda pořádajícího senátního kulturního výboru Jaromír Jermář (ČSSD).

 Zástupci SOP 14. června předali Senátu petici s více než 18 000 podpisy za zachování její operního i baletního souboru. Ve středečním veřejném slyšení v Senátu zástupci Státní opery opět vyjádřili výhrady k transformaci pražské operní scény, která počítá s tím, že se Státní opera k 1. lednu příštího roku majetkově propojí s Národním divadlem.

Foto: Aktuálně.cz, opernisbornd.cz

Hlavním důvodem je podle Bessera především účelné vynakládání finančních prostředků. Plán prý zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů.

Zaměstnanci Státní opery trvají na samostatnosti obou souborů. Domnívají se, že za transformací naplánovanou na léta 2012 až 2015 stojí spíše ekonomické zájmy ministerstva kultury než snaha o zvýšení umělecké úrovně.

Neschopný manažer

Zástupce odborů SOP Petr Pergel navrhl zachovat samostatnost SOP a její opery a baletu a naopak změnit rozdělování příspěvku ministerstva kultury, které podle jeho názoru znevýhodňuje SOP vůči Národnímu divadlu. Výhrady měl i proti tomu, že samostatné orchestry a sbory ND a SOP by měly fungovat pod vedením šéfa ND Ondřeje Černého, budoucího šéfa opery ND Roka Rappla a šéfa baletu Petra Zusky.

Čtěte také:
Státní opera vypískala Černého za obhajobu slučování

Černého označil za "neschopného manažera" a v případě Rappla, který se od 1. července stane uměleckým šéfem opery SOP, mu vadí jeho nezkušenost a to, že dosud nepředložil své umělecké záměry. Rappl bude od 1. ledna příštího roku i šéfem opery Národního divadla.

"Mým dlouhodobým cílem je dramaturgicky zastřešit operní produkci ve třech nejvýznamnějších pražských divadelních domech. Dnes si mezi sebou v Praze konkurují dva operní soubory. Já jsem ale přesvědčen, že naší ambicí má být schopnost konkurovat předním operním domům v Evropě," uvedl již dříve Rappl.

Rappl pracoval jako šéf uměleckého souboru Janáčkovy opery brněnského Národního divadla. Na JAMU v Brně vystudoval operní režii, postgraduálně scénografii v Curychu a v Offenbachu nad Mohanem. V sezoně 2007/2008 působil jako dramaturg opery Slovinského národního divadla v Mariboru, pak byl zástupcem uměleckého šéfa Janáčkovy opery. Loni hostoval jako režisér v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě.

Foto: Jan Langer

Dosavadní šéf opery ND Jiří Heřman se na konci ledna dohodl s ředitelem první scény Černým na ukončení svého působení ve funkci v souvislosti s očekávaným spojením opery Národního divadla a Státní opery Praha. Není přesvědčen o tom, že lze reorganizaci udělat v krátkém čase, aniž se to projeví na umělecké úrovni. Heřman zůstane v uměleckém vedení až do konce sezony 2011/2012.

Ve vlastním zájmu

Odbory poukazují rovněž na to, že Besserovo ministerstvo dosud v souvislosti s transformací nezveřejnilo žádná konkrétní čísla.

"Návrh rozpočtu na příští rok je již hotový, ale zveřejňovat ho zatím nebudeme," řekl Ondřej Černý, který je pověřeným ředitelem Státní opery. Dodal, že úspory vzniklé spojením převyšují náklady reformy. Zdůraznil, že zatímco SOP má z loňského roku ztrátu zhruba 13 milionů korun, slova o ztrátovosti ND jsou "bohapustou lží". "Dejte nám tři měsíce na to, abychom předložili dramaturgický plán pro sezonu 2012/2013," vyzval Černý.

Také náměstek ministra kultury Radek Zdráhal přislíbil, že ministerstvo sdělí podrobnější údaje k reformě SOP a ND v září.

Odborový zástupce baletu SOP Josef Svoboda rozhodnutí o transformaci pražské operní scény označil za nepodložené konkrétními ekonomickými ani uměleckými analýzami. "Nepůjde o spojení, ale pohlcení baletu Státní opery baletem Národního divadla," prohlásil.

Slyšení se kvůli zasedání vlády nezúčastnil ministr Besser. Jeho tajemník Stanislav Brunclík přečetl projev, v němž Besser kritizoval manažerské projekty bývalého ředitele SOP Radima Dolanského a iniciátory petice za zachování samostatnosti Státní opery obvinil, že jim nejde "o instituci samotnou, ale o jejich vlastní zájmy".

Besser dále vzkázal, že bez zásahu ministerstva by Státní opera další rok ekonomicky nepřežila. Zástupkyně ministerstva financí poukázala na to, že celý problém je zcela v kompetenci ministerstva kultury . Připustila, že Státní opera jako příspěvková organizace by mohla být v případě další ztráty ze zákona zrušena.

 

 

Právě se děje

Další zprávy