O podstatě světa už vyprávěl, teď se Gaarder ptá

Marcel Kupka
19. 2. 2013 8:23
Autor Sofiina světa vypráví život v otázkách
Jostein Gaarder
Jostein Gaarder | Foto: Profimédia

Praha - Současná norská literatura? Jistě, Jo Nesbø a strhující severská krimi.  Hned druhým dechem ale vyslovme jméno Jostein Gaarder. Autor  filozofického románu pro mládež Sofiin svět je možná o něco málo známější než autor drsných detektivek. Podařilo se mu totiž to, co před ním nikomu – otevřel dospívajícímu čtenáři dveře do světa filozofie, vědy, označované za nudnou a mládeži nepřístupnou.

Foto: Luboš Vedral

Poprvé Sofiin svět vyšel v roce 1990, postupně obletěl celý svět. Byl přeložen do šedesáti jazyků, češtinu nevyjímaje, do současnosti se prodalo na 40 milionů výtisků. O neutuchajícím zájmu o knihu svědčí i fakt, že poslední české vydání z nakladatelství Albatros je pouhých několik týdnů staré.

Pro Josteina Gaardera měl Sofiin svět ještě další důležitý rozměr – právě jeho úspěch byl rozhodující pro to, aby se mohl vydat na dráhu profesionálního spisovatele a stát se autorem více než desítky knih, určených především dětskému čtenáři. Česky jich vyšlo zatím devět, ta poslední, nazvaná To je otázka, na začátku února.

Odkud se vzal svět?

Gaarder novým titulem cílí, jak je u něj zvykem, na dětského čtenáře. Ale zatímco v Sofiině světě se na samém začátku pokládá otázku „Kdo jsi?“ čtenáři dospívajícímu, v novince se ptá šířeji a čtenáře, který se sotva naučil kouzlu roumět psanému – „Odkud se vzal svět?"

Jostein Gaarder - To je otázka
Jostein Gaarder - To je otázka | Foto: Aktuálně.cz

Po otázce první přicházejí další. Bylo tu něco odjakživa? Anebo všechno vzniklo z ničeho? Gaarder se ptá, odpovědi ale nenabízí. Zcela záměrně. Nechává dětského čtenáře, aby se pokusil odpověď najít sám. S grafickou nápovědou na každé liché stránce, dodejme. Každá dvoustrana je tvořena  stejným způsobem - napravo otázka, nalevo ilustrace Akina Düzakina, norského malíře tureckého původu.

Autoři neříkají „věci se mají tak nebo onak“,  jen lehce posouvají dětského čtenáře, aby se dokázal sám zorientovat  v otázkách, které trápí člověka od okamžiku, kdy se poprvé postavil na dvě nohy a uvědomil si, že uvažuje a přemýšlí.

Jostein Gaarder
Jostein Gaarder | Foto: Profimédia

Gaarder v tématech nepřeskakuje od jednoho ke druhému, postupuje tak, jak je mysli dítěte  přirozené - od témat obecných „Odkud se vzal svět?“ pozvolna přechází k tématům osobnějším, když se ptá „Může někdo vědět, co si myslím?“

Kniha pro děti i rodiče

Gaarderova novinka se formou i obsahem podobá komiksovému grafickému románu Shauna Tana Nový svět, který vydal v rámci loňského Velkého knižního čtvrtku Labyrint. Podobně jako Tan se Gaarder rozhodl zcela ignorovat běžné literární formy. Rozdíly? Tam, Tan nabízí příběh prostý slov docela, tam autor Soffiina světa klade otázky.

Závěr? Jostein Gaarder napsal netradiční příběh, který má šanci přivést děti i rodiče nad stránky jedné knihy. Ale nikoli tak, jak jsme zvyklí – rodič čte a dítě naslouchá. Gaarderova novinka je knihou, která pasivitu a jednosměrnost nedovoluje - otázky bez odpovědí nutí k přemýšlení. A k lepšímu vzájemnému poznání.

Bez televize, bez internetu, bez Facebooku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy