O N I v NOD bude těžkotonážní pobavení, říká Měcháček

Klára Fleyberková
19. 1. 2013 19:13
Rozhovor s iniciátorem varietního představení O N I v Teatro NOD Tomášem Měcháčkem
Tomáš Měcháček ve filmu Protektor
Tomáš Měcháček ve filmu Protektor | Foto: Falcon

Rozhovor - Ta tam jsou televizní varieté, která kdysi pravidelně bavila diváky. I letos na Silvestra jsme se dočkali jen nenákladných střihových pořadů se stokrát omletými záběry. Ačkoli se mnohdy dalo polemizovat o jejich kvalitě, estrády byly vždy neodmyslitelnou součástí televizních obrazovek a ukázaly se být smysluplným formátem. Pochopitelně ale varieté nejsou výdobytkem moderní techniky, diváci je navštěvovali od pradávna i na divadelních prknech, vzpomeňme třeba Voskovce a Wericha.

Jitka Schneiderová
Jitka Schneiderová | Foto: Tomáš Třeštík

A právě dnes, kdy se už estrády na repertoárech zdaleka tolik neobjevují, rozhodl se herec a divadelník Tomáš Měcháček (člen mezinárodní skupiny NIE a pedagog DAMU) vrátit, spolu se svými přáteli, k osvědčené tradici. 

"Bude to přímo těžkotonážní pobavení! Kromě potravy pro ducha, jsme ale domluveni i s mým kamarádem a výborným kuchařem Michalem Deusem, takže bude průběžně dráždit chutě diváků. No a nakonec zahraje DJka IM Cyber, takže se v NoDu můžete zdržet až do pozdních nočních hodin," říká Měcháček.

Třiadvacátého ledna se v pražském NoDu odehraje historicky první varieté O N I, v němž se představí Barbora Poláková, Jitka Schneiderová, Tomina Jeřábek, stepař a choreograf Jan Bursa, hudebník David Hlaváč a samozřejmě Tomáš Měcháček.

Aktuálně.cz: Co můžeme čekat po formulaci "těžkotonážní pobavení" my diváci?

Měcháček: O N I bude divadelní varieté s živou hudbou, občerstvením, loutkohrou a tajným posláním, které tím pádem nemůžu prozradit. Píše se, že varieté by mělo obsahovat na rozdíl od kabaretu artistická čísla. Tomina Jeřábek už půl roku trénuje na šálách. Tak uvidíme, dělá s tím tajnosti, sám jsem zvědav. Bude tam zkrátka všechno, snad vyjma cvičených pudlíků, bohužel.

O N I

Kdy?
Ve středu 23. ledna ve 20:00

Kde?
Teatro NoD, Dlouhá 33, Praha 1

Za kolik?
250 Kč, studenti 150 Kč

A.cz: Evidentně se tedy chystá velká věc. Kdy jste o projektu začal uvažovat?

Před dvěma lety jsem se rozhodl, že udělám jakýsi sóloprojekt o lidech. Zašel jsem tehdy za Adamem Halašem, ředitelem NoDu, s nímž se známe už léta. Řekl jsem mu, že bych chtěl prostor a datum premiéry, ale neprozradím mu, co chystám. No a on na to překvapivě kývl. Já jsem pak ale zjistil, že dělat divadlo sám je vlastně velmi smutné, takže je nás teď pět. A možná ještě víc.

A.cz: A jak se stalo, že je vás najednou pět nebo i víc?

To vyplynulo naprosto přirozeně. Obklopil jsem se pochopitelně svými úplně nejbližšími spolupracovníky. Jako poslední k nám přišla Jitka Schneiderová, se kterou jsem si jen tak povídal v baru a ona říkala, že by ráda dělala nějaký autorský projekt, nebo zkrátka jen něco úplně jiného, než teď dělá. Zcela samovolně z toho tedy vzešlo, že budeme mít ve skupině dvě dámy. Budou tam obě především jako techničky, jak si to vysloveně přály, ale samozřejmě se asi neudrží a zapojí se i jinak. Přijdou i moji studenti z DAMU a možná se přidá ještě někdo.

A.cz: To zní, jako by to bylo stále otevřené. Do jaké míry se bude jednat o improvizaci? Ostatně především Tomáš Jeřábek jako zakládající člen skupiny VOSTO5 má s improvizací nemalé zkušenosti.

Foto: Tomáš Třeštík

Míra improvizace bude minimální, všechno, co v našem varieté předvedeme, je pečlivě plánováno a připraveno, ale plán a scénář může kdokoliv kdykoliv opustit, tomu se nebráníme. Pokaždé také budeme zvát další hosty, kteří s námi pochopitelně nezkouší, těm spíše jen připravíme podmínky.

A.cz: Můžete prozradit nějaká jména?

To bych nerad, i to by totiž mělo být překvapení. Řekněme ale, že se pokusíme vždy pozvat někoho, kdo je pro nás zajímavý, kdo má co říct a o kom by se podle nás mělo vědět.

A.cz: Takže nepůjde nutně o vaše herecké kolegy?

V tuhle chvíli to v plánu nemáme, ale nevylučuji, že se to časem vyvine a hosty budou i další umělci, kteří dostanou prostor k varietním číslům. Sháníme někoho s pudlíky!

ONI
ONI | Foto: Tomáš Třeštík

A.cz: Máte tedy evidentně v plánu udělat dlouhou řadu večerů. Jak často se budou opakovat?

Cílová meta je jednou měsíčně, ale protože jsme všichni dost vytížení a ten projekt je pokaždé jedinečný, myslím, že začneme s asi čtvrtročními rozestupy. Další večer by se tak měl konat někdy v dubnu. Postupně ale doufám budeme periodicitu zhušťovat a snad se dostaneme k oné cílové metě.

A.cz: Vypadá to na běh na dlouhou trať. Myslíte, že si diváci zvyknou chodit na O N I pravidelně?

Doufám a věřím, že ano. Já jsem megaloman a líný perfekcionista, ale nemívám přehnané ambice. Mojí jedinou ambicí je snad to tajné poslání, které budeme lidem předávat. Všechno, co se bude během večera dít, bude směřovat ke sdělení, které by mělo na obecné úrovni reflektovat naše společenské návyky a zvyky.

A.cz: O N I trochu zavání velikým mejdanem. Pro vás je tohle ideální cesta, jak něco říct divadlem?

Chci se o diváka starat od momentu, kdy si koupí lístek, až do momentu, kdy opustí budovu divadla. Nebo ještě dál... Mě takový formát zkrátka nejvíc baví. Neříkám, že je divadlo méně stravitelné než varieté, ačkoli v době televize pro mnohé asi ano, ale takovým divákům bychom museli hrát někde v Kongresovém centru. NoD je ovšem experimentální prostor, tudíž i O N I je takový experiment. A věřím, že to může být experiment i pro diváka.

 

Právě se děje

Další zprávy