O Knížákovo křeslo v NG má zájem osm lidí

Kultura ČTK Kultura, ČTK
1. 4. 2010 7:40
Ministrova výběrová komise se sejde 14. dubna
Milan Knížák
Milan Knížák | Foto: Petr Novák, Wikipedia

Praha - Vést Národní galerii v Praze po Milanu Knížákovi by chtělo osm lidí. Výběrová komise se sejde 14. dubna a přihlášky bude posuzovat anonymně. Vzhledem k počtu kandidátů by podle mluvčí úřadu mohl k rozhodnutí stačit jeden den.

Komise může ministrovi kultury doporučit jednoho kandidáta, pořadí více kandidátů, nebo nemusí doporučit žádného. Václav Riedlbauch vypsal výběrové řízení koncem února. Nástupce dlouholetého šéfa galerie Milana Knížáka by chtěl vybrat ještě do květnových voleb.

Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát
Čtěte také:
Bojujte o místo šéfa NG, vyzval ministr Nedomu či Lišku
Politika Knížáka instalovala a musí ho deinstalovat
Pospiszyl: Knížákovou snahou bude zůstat co nejdéle
Knížák sám odejde v roce 2011 z čela NG
Knížák skončí v čele NG. Bude nový konkurz

Jsem Milan Knížák a kupuji předražená díla
Celebritózní umělec Knížák si hraje na rebela

Kdy by se nový ředitel mohl funkce ujmout, není zatím zřejmé. Knížák opakovaně uvedl, že by rád v čele NG zůstal ještě do konce příštího roku. Také Riedlbauch hovoří o nutnosti zachovat kontinuitu instituce; termín nástupu Knížákova následníka ale neuvedl a podle některých signálů stojí o co nejrychlejší výměnu.

kromě otevřeného konkurzu vyzvalo ministerstvo některé potenciální uchazeče samo. Byli jimi ředitel Sbírky starého umění NG Vít Vlnas, jeho předchůdce Jiří Fajt, ředitel Moravské galerie Brno Marek Pokorný, ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma a rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové Pavel Liška. Ten již dříve uvedl, že se nejen vzhledem k svému věku do konkurzu nebude hlásit. Liškovi je 68 let.

Nepřihlásil se ani Petr Nedoma. "Domnívám se, že Galerie Rudolfinum jako kunsthalle je v některých ohledech na srovnatelné úrovni se sbírkovými institucemi," komentoval konkurs. Připomněl také, že loni dostal velkou důvěru veřejnosti poté, co jej chtěl jeho tehdejší nadřízený, šéf České filharmonie Vladimír Darjanin odvolat.

"A nepovažoval bych v současné době za příliš vhodné, abych odsud odešel za vidinou jakési slávy," uvedl. Práce v kunsthalle je podle něj svou povahou výrazně odlišná od práce ve sbírkové instituci. "A to je důvod, proč tady pracuji," vysvětlil své rozhodnutí.

Foto: Jan Langer

Výběrová komisi má 12 členů, z toho třetina jsou zahraniční odborníci. Z českých zástupců je v ní třeba děkan Filozofické fakulty UK Michal Stehlík, ředitel sbírky moderního a současného umění NG Tomáš Vlček či historička umění Milena Bartlová.

Zahraniční zástupci jsou Klaus Albrecht Schröder, ředitel galerie Albertina ve Vídni, Peter-Klaus Schuster, bývalý generální ředitel Státních muzeí v Berlíně a Národní galerie v Berlíně, Gunnar Kvaran, ředitel muzea Astrup Fearnley v Oslu a Lóránd Hegyi, generální ředitel Muzea moderního umění v Saint- Etienne.

 

Právě se děje

Další zprávy