O co se soudili Brown s Baigentem

Gabriel Míčko
18. 6. 2006 0:00
Praha - V kontextu diskusí, jež se vlečou kolem románu a filmu Šifra mistra Leonarda, je záslužným počinem rozšířené české vydání knihy, kterou to všechno začalo.

Výpravná edice Svaté krve a svatého grálu (Rybka Publishers) je vítána už jen pro srovnání, kolik z "architektury" knihy toho Brown skutečně naloupil. Osobně si myslím, že originálně přidal ještě něco ze sešitových románů o Nicku Carterovi, Fibonacciho posloupnost a úvahy o zlatém řezu, křížovkářské rébusy a navrch polibek hlavních hrdinů na posledních stránkách románu; ale to sem nepatří.

Kniha je přinejmenším co do kvanta pojednaných témat vskutku monument. Pokusme se alespoň fragmentárně - neboť templáři souvisejí vždy se vším, jak známo - nastínit, co tedy Baigent a spol. vlastně tvrdí.

Svatá krev a svatý grál
Svatá krev a svatý grál | Foto: Aktuálně.cz

Tedy ať už Ježíš zemřel na kříži nebo nikoli (autoři připouštějí i druhou možnost), musel být ženatý; jedním z důvodů, proč tak autoři soudí, je, že Ježíše jeho žáci oslovovali rabbi učiteli - a podle (ovšem pozdější) tradice museli být rabíni ženatí.

Jeho ženou nebyl nikdo jiný než Marie Magdalská, označovaná  v apokryfních evangeliích (která autoři mimochodem berou velice vážně jako prameny o postavě historického Ježíše) jako jeho družka; Marie Magdaléna, o níž se v gnostických textech dočteme, že jí Ježíš svěřil nějaké zvláštní poznání, které ostatním učedníkům nezjevil.

Máří Magdaléna po skutečném nebo fingovaném ukřižování uprchla v doprovodu Josefa z Arimatie do židovské komunity na jih dnešní Francie. Podle středověkých legend se tak do Francie dostal předmět, který se stal trvalým zdrojem inspirace pro evropskou spiritualitu a kulturu. Svatý Grál.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Existuje řada grálových legend, nikde se ale doopravdy nedozvíme, co Grál je. Podle jedné tradice kalich nebo miska, do níž Josef z Arimatie zachytil Ježíšovu krev a tedy vlastně jediná pozemská relikvie vzkříšeného Krista.

Podle jiné, ezoteričtější, lapis exilis - kámen "odtamtud", nebo přímo ex coelis - z nebes. Lze říci, že na grálových legendách je podstatnější motiv cesty, hledání a hlubokého tajemství než samotný "předmětný" charakter Svatého Grálu.

Autoři přicházejí s doslovným výkladem nedoložitelné etymologické hříčky Sanct Graal - Sang Real. Svatým Grálem je Ježíšova krev kolující v žilách jeho potomků - v širším smyslu pak důkaz nebo informace o této skutečnosti.

Pokračování recenze ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy