O ceny Magnesia Litera se uchází rekordní množství knih

Kultura ČTK Kultura, ČTK
31. 1. 2012 15:55
Ceny 11. ročníku budou vyhlášeny 4. dubna
Foto: Jakub Hněvkovský

Praha - Občanské sdružení Litera vyhlásilo jedenáctý ročník knižních cen Magnesia Litera. Vítězové budou oznámeni 4. dubna na Nové scéně Národního divadla v Praze.

Vloni se Knihou roku stal román Zeptej se táty od Jana Balabána, který v dubnu 2010 nečekaně zemřel. Kniha se velmi dobře prodávala hned po vydání, prodeje se pak ještě zvedly po získání titulu na bestsellerových téměř 19 000 výtisků.

"Účel splnilo i vyhlášení Knihy desetiletí, zejména Lichožrouti Pavla Šruta od té doby prakticky nezmizeli z českého žebříčku bestsellerů a s téměř 13 000 prodanými výtisky se stali jednou z nejúspěšnějších knih pro děti," dodává Pavel Mandys ze sdružení Litera.

Právě oblast literatury pro děti a mládež zažívá v poslední době obrovský rozkvět, a to jak v počtu prodaných výtisků, tak ve zvyšování zástupců původní české tvorby.

O hlavní ceně Kniha roku a o vítězích v dalších sedmi kategoriích bude rozhodovat třísetčlenný sbor hlasujících, který tvoří knihkupci, knihovníci, redaktoři, kritici, pedagogové i sami autoři. O nominacích v jednotlivých kategoriích, které budou vyhlášeny 23. února, rozhodují odborné pětičlenné poroty, jimž předsedá básník, písničkář a předseda Českého centra PEN klubu Jiří Dědeček.

Kromě Knihy roku se bude hodnotit ještě nakladatelský počin, překladová kniha, literatura faktu, poezie, próza, objev roku a kniha pro děti a mládež. Zatím bylo odevzdáno 325 přihlášek, což je nový rekord. Vloni to bylo 318 přihlášek, předloni 285. Číslo zároveň není konečné, porotci si mohou vyžádat další tituly, které mezi přihláškami postrádají.

Nominovaní autoři budou mít možnost představit své knihy na čtyřech veřejných autorských čteních, která se budou konat každé březnové úterý počínaje 6. březnem v Knihovně Václava Havla v pražské Galerii Montmartre v Řetězové ulici.

Slavnostní ceremoniál bude opět moderovat Anna Geislerová. "Bohužel, když se mě zeptáte na českou prózu, tam to velmi zanedbávám. V současné době čtu Houellebecqa - Mapy a území a Možnosti ostrova, tohle mě teď nejvíc bere," řekla herečka. Česká televize bude ceremonii vysílat v přímém přenosu.

Čtěte také:
Pavel Šrut vypátral, kdo nám žere ponožky. Lichožrouti
Knihy oceněné Literou bodují v žebříčcích bestsellerů
Knihou roku je Balabánův posmrtný román o smrti
Knižním objevem roku jsou zvířátka vyučující fyziku
Literu za prózu může získat Hakl, Hůlová nebo Balabán

Litera udělí na podzim cenu za knihu desetiletí
Desátá Magnesia Litera vyzývá k zasílání knih
Knihou roku jsou příběhy sourozeneckých válek

 

Právě se děje

Další zprávy