O ceny Czech Grand Design usiluje přes 200 projektů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 12. 2012 14:41
Nominace představí výstava v Národním technickém muzeu
Letošní vítězové získají cenu v podobě špejle, kterou navrhli lonští vítězové
Letošní vítězové získají cenu v podobě špejle, kterou navrhli lonští vítězové | Foto: Aktuálně.cz

Praha - V osmi kategoriích je na letošní ceny Czech Grand Design nominováno 134 subjektů z řad autorů, výrobců a obchodníků s celkem 206 projekty. Nominované designéry, módní návrháře, šperkaře, grafiky a fotografy představuje výstava, která bude od 21. prosince přístupná v Národním technickém muzeu. Užší nominace budou známé 17. ledna, vítěze představí ceremoniál ve Stavovském divadle 16. března.

Nová jména

V nominacích se objevují zavedená jména, ale i noví tvůrci - zejména v oblasti módy; to se projevilo zejména v kategorii Objev roku, řekl novinářům jeden z kurátorů výstavy a organizátorů soutěže Jiří Macek. Velmi silná je podle něj letos i kategorie Designér roku, kde také figurují nováčci, byť třeba už i se zahraniční zkušeností, ale i známá jména jako třeba Lucie Koldová nebo Jan Plecháč. Oba v dřívějších ročnících soutěže dostali titul Objev roku. Ti, kdo jsou v kategorii Objev roku nominovaní letos, své práce představí od 2. února na samostatné výstavě ve Window Gallery v Rytířské ulici v Praze.

Macek připomněl, že záběr artefaktů nominovaných na ocenění je stále širší. S designem pracuje stále více firem včetně těch, které se zabývají i výrobou zdánlivě nenápadných věcí nebo věcí denní potřeby. Mezi vystavenými exponáty tak např. jsou dětská autosedačka, kuchyňské náčiní, svítidla, nábytek, městský mobiliář, ale i třeba originální pohřební urny od značky Maestrokatastrof. Nominovaná je i letošní držitelka Národní ceny za studentský design dostala Eliška Kuchtová se svou kolekcí obuvi.

Vítěz stvoří cenu

V kategorii šperkařů jsou po loňském úspěchu, kdy byla tato kategorie zavedena, letos soutěží autoři třeba se šperky betonovými nebo zrezivělého kovu kombinovaného s drahými kameny. Loni se vítězové kategorie šperku Zdeněk Vacek a Daniel Pošta stali i držiteli hlavní ceny Grand designér roku. Bodovali s kolekcí Virus, v níž experimentovali s chemickými procesy, zkoušeli provazy porůst krystaly kamence a následně vytvořili šperky z červeného zlata nebo chirurgické oceli se surovými diamanty, perlami a pyrity. Letos soutěží s lustrem vyrobeným podobnou technikou.

Jako loňským vítězům jim připadla povinnost vytvořit podobu ceny pro letošního vítěze. "Ocenění je takový sladký, opojný pocit, který může brzy vyprchat, když na ně člověk není připravený. Cena má podobu zlaté špejle, na níž bude cukrová vata. Zároveň to podporuje představu, že čeští designéři jsou ve vatě," řekli autoři.

 

Právě se děje

Další zprávy