O Cenu Thalie bojuje i Simona Stašová

Hej
31. 1. 2008 9:48
Slavnostním večerem opět provede Antonín Procházka

Praha - Nominace na ceny pro nejlepší české herce vyhlásila Herecká asociace, které předsedá herec Václav Postránecký. Thalie se udílejí ve čtyřech hlavních kategoriích - činohra, opera, balet a opereta či muzikál. Tři ceny budou uděleny za celoživotní přínos divadlu; jedna připadne mladému umělci do 33 let.

Mezi letošními nominovanými herečkami za činohru je Simona Stašová za roli Evy Mearové v divadle v Příbrami, Helena Dvořáková s Faidrou z Divadla v Dlouhé či Alena Sasínová-Polarczyk za roli v Rackovi na Komorní scéně Aréna Ostrava.

Z činoherních herců se mezi sebou utkají Vladimír Kratina z Činoherního klubu, Erik Padrus a Norbert Lichý, oba zástupci moravských scén.

I v operní kategorii jedinou nominaci pražského Národního divadla pro Anda-Louise Bogza za Děvče ze Západu převálcovaly dvě nominace pro mimopražské scény. Ty patří Maidě Hundeling za Sentu v Bludném Holanďanovi ústecké opery a dvěma solistům ostravského ND, kterými jsou Martin Gurbaĺ a Gianluca Zampieri.

V oblasti muzikálu zabodovalo Hudební divadlo Karlín s dvěma nominacemi pro Čardášovou princeznu, brněnské Městské divadlo kontruje dvěma nominacemi pro Čarodějky z Eastwicku.

Za balet si nominace odnesli dva interpreti z pražského Divadla Ponec, Jana Přibylová a Michal Štípa za pražské Národní divadlo, Nikola Márová za Státní operu Praha a Lukáš Lepold za Národní divadlo moravskoslezské Ostrava.

Ceny Thálie budou uděleny 29. března na slavnostním večeru v Národním divadle, večer bude vysílán přímým přenosem na obrazovce České televize, provázet jím už potřetí bude dramatik Antonín Procházka.

 

Právě se děje

Další zprávy