Nůž v kredenci. Fait Gallery vystavuje díla Veselého, který zkoumá hranice malby

ČTK ČTK
13. 5. 2021 14:26
Aktuální tvorbu brněnského malíře, básníka a autora rozhlasových scénářů Petra Veselého od středy vystavuje brněnská Fait Gallery. Menší prostor v bývalé tovární hale mezi železničním a autobusovým nádražím pak představuje práce Davida Možného a Kristiána Németha. Všechny tři výstavy potrvají do 14. srpna, ta Veselého se jmenuje Nůž v kredenci.

"Abychom v co nejohleduplnější míře umožnili bezpečný provoz galerie, byla kapacita celkového počtu osob vzhledem k rozloze galerie dočasně snížena na 100 návštěvníků a budou dodržovány přísné hygienické podmínky," říká Tímea Vitázková z Fait Gallery.

V někdejší strojírně vystavoval sedmašedesátiletý Petr Veselý už před deseti lety, nyní se vrací s aktuální tvorbou zasazenou do kontextu celoživotního díla.

Rodák z brněnské městské části Jundrov především maluje a kreslí. Kromě toho ale tvoří objekty, důležitý je pro něj také textový a básnický projev. Náměty svých děl, jež vycházejí ze zobrazení běžných věcí, rozvíjí desítky let. Formálně využívá minima výrazových prostředků a zabývá se malbou jako takovou. Zkoumá její hranice a často ji redukuje až na pouhý znak, který je však plný symbolů a významů.

Podle kurátorky výstavy Barbory Kundračíkové pak Veselý zachází se slovem stejně přirozeně jako s obrazem.

"Zdánlivou lehkost spojení přitom vyvažuje tíže hmotného, ke které se vždy vrací a v níž svou práci ustavuje. Pokud je tvůrčí proces chápán jako ten, při němž je význam vrstven, je jeho tvorba ztělesněným paradoxem, dokladem radikálního ubírání. Ukazuje přitom, že omezená pozice pozorovatele nemusí znamenat stejně omezenou prezentaci věci, tím spíše její nepochopení," říká kurátorka.

Veselý absolvoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Brně a pražskou Akademii výtvarných umění. Působil jako vysokoškolský pedagog, věnuje se také kritice a kurátorování. Od roku 1986 byl spolu s Vladimírem Kokoliou, Janem Steklíkem a Petrem Kvíčalou členem výtvarné skupiny Tovaryšstvo malířské.

Před 12 lety získal Cena města Brna za oblast výtvarného umění. Velkou výstavu Veselému před šesti lety uspořádala pražská Galerie Rudolfinum.

 

Právě se děje

Další zprávy