Nový ředitel NG Rösel převzal jmenovací dekret

31. 5. 2011 17:10
Svou koncepci ale zveřejní až příští pondělí
Foto: ČT24

Praha - Nový ředitel Národní galerie Vladimír Rösel si v úterý u ministra kultury převzal jmenovací dekret. Od 1. června je tak oficiálním zaměstnancem NG. V čele instituce nahradí Milana Knížáka, který bude svému nástupci během nadcházejících týdnů předávat agendu a koncem srpna galerii opustí. Jakým směrem se NG po jeho odchodu vydá, oznámí Rösel na chystané tiskové konferenci, která by se měla konat 6. června.

 Podle původních plánů měl Rösela na ministerstvu kultury jmenovat ministr Jiří Besser 1. června. Odjíždí ale na návštěvu Itálie, kde se zúčastní benátského bienále, takže jmenovací dekret novému řiditeli už předal už dnes.

"Ano, od středy jsem oficiálním zaměstnancem NG, a půjdu tedy normálně do práce," řekl Rösel.  Jaké budou jeho první kroky v čele NG, zatím ale není jasné. Své nejbližší spolupracovníky a detaily koncepce chce zveřejnit na své první tiskové konferenci v úřadu. "S novináři se setkám s největší pravděpodobností v pondělí 6. června ve 13 hodin v Anežském klášteře," doplnil Rösel.

Zveřejnění jména nového ředitele NG vzbudilo v uměleckých kruzích rozruch. Části umělecké obce se nelíbí, že Rösel nemá kunsthistorické vzdělání. Kritiku si vyslechl také za jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků - Víta Vlnase. Současný ředitel Sbírek starého umění NG Vlnas se totiž účastnil loňského výběrového řízení na post šéfa galerie a jedním z bodů jeho koncepce bylo, že by soudobou tvorbu měla spravovat jiná instituce a NG by se zaměřila více na staré umění.

"Rušení sbírek moderního umění v mé koncepci není. Naopak. Já sám jsem na schůzce s ministrem Besserem řekl, že koncepce moje a předcházející návrh pana Vlnase nejsou totožné. Ani já, ani on nejsme nástrojem toho druhého," uvedl Rösel.

 NG čítá celkem pět tematických sbírek, které obsahují obrazy a plastiky od gotiky až k současnému umění. Rozmístěny jsou nejen v hlavním sídle NG ve Veletržním paláci, ale i ve Šternberském paláci, paláci Kinských nebo v klášteře sv. Jiří na Pražském hradě.

Čtěte také:
Národní galerii povede ekonom, Knížáka střídá Rösel
Adepti na šéfa NG opět u Bessera. Jasno bude v pondělí
Ministr začal oficiálně hledat Knížákova nástupce v NG

Knížák se podle soudu nemusí omlouvat Fajtovi
Fajt: Nevím, zda se znovu budu ucházet o šéfa NG
Besser má komisi, jež určí nový směr Národní galerie
Besser zřejmě vypíše nové výběrové řízení na šéfa NG
Besser: vyřeším situaci kolem šéfa NG do konce srpna

 

Právě se děje

Další zprávy