Nový grantový systém stihneme do října, slibuje Bém

redakce KUL
10. 7. 2008 22:50
Petr Kratochvíl znovu protestuje - proti poradcům

Praha - Na pražském magistrátu se poprvé sešel nový poradní sbor primátora Pavla Béma pro oblast kulturní a grantové politiky.

Ustavující schůze se zúčastnilo 23 z celkem 29 pozvaných členů. Předsedou sboru byl zvolen Daniel Sobotka a místopředsedy Vladimír Procházka a Josef Herman.

Bém oznámil svolání poradního orgánu poté, co Praha čelila velké kritice umělců za nový systém dotací připravený radním pro kulturu Milanem Richterem.

Čtěte více: Bém ustoupí divadlům, potopí dotace na vstupenku

Pražská nekomerční divadla kritizovala zejména dotaci na vstupenku, která podle nich mazala hranici mezi komerčními a neziskovými subjekty.

Sbor posoudí audity

Hlavním úkolem poradního sboru je podle Béma vypracování nové grantové politiky, a to v takovém termínu, aby ji nejpozději v říjnu mohlo projednat zastupitelstvo.

Aby kulturní zařízení dostala peníze včas, musí být výběrové řízení na granty na příští rok vyhlášeno ještě na podzim.

Poradní sbor má dále aktualizovat kulturní politiku Prahy, vyhodnotit dosavadní průběh transformace příspěvkových organizací města a prozkoumat výsledky auditů, které museli nechat vypracovat všichni žadatelé o čtyřleté granty.

Sbor také navrhne složení grantové komise a někteří jeho členové zasednou ve výběrových komisích v nových konkurzech na ředitele divadla Na zábradlí, Divadla na Vinohradech, Divadla v Dlouhé a Divadla Spejbla a Hurvínka.

Podle zástupce ředitele magistrátu Miroslava Sklenáře je složení sboru reprezentativní a jsou v něm zastoupeni "lidé z obou stran barikády" - tedy podnikatelé v kultuře i zástupci neziskových organizací.

Právě účast zástupců institucí, které se ucházejí o granty, ale kritizuje spolumajitel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl. Ten minulý týden oznámil, že podává žalobu na magistrát, protože se cítí poškozen rozdělováním grantů v předchozích letech.

A byla to i Kratochvílova žaloba na český stát u evropského soudu, která spor o granty loni v létě odstartovala. Tehdejší systém podle jeho argumentů nedělal rozdíly mezi ziskovými a neziskovými organizacemi - dotace dával i ziskovým, ale ne všem - včetně jeho divadla.

Kratochvíl zahájil i arbitráž proti České republice, kterou pak ale stáhnul. To vyvolalo změny v grantovém systému, do kterých radní pro kulturu Milan Richter navrhnul i kontroverzní dotaci na vstupenku. Po protestech ji ale magistrát stejně jako další změny zase zrušil.

Dále čtěte:
Herci visí v metru. Za to, jak žádají o peníze 
Kratochvíl opět podává kvůli grantům žalobu na Prahu
Divadelníci dál žádají odvolání radního Richtera
Grantový systém se mění, ale divadelníci jsou opatrní

 

Právě se děje

Další zprávy