Nový Coelho: prázdnota a prázdnota

Jan Jandourek
13. 2. 2006 0:00
Recenze - Spisovatel Juan Arias kdysi napsal: Paulo Coelho je víc než spisovatel, což mnozí z jeho literárních kritiků nepochopili.
Paulo Coelho v Praze
Paulo Coelho v Praze | Foto: ČTK

Jenomže oni možná ve skutečnosti pochopili něco jiného: že brazilský chrlič bestesellerů (1947) jen chce vypadat jako něco víc než spisovatel. Jako mág, který předává velká tajemství.

Misionáři zjednodušují

Žádný mág ovšem nebývá tak polopatický a nenechá tak málo prostoru čtenáři, aby o věcech přemýšlel sám, jak je Coelhovým zvykem. Všechno je u něj vždy až duchamorně vyloženo a "osvíceno" - aby bylo jasné, jak věci správně pochopit.

Infobox
Autor fotografie: Archiv

Infobox

Piš, Coelho, piš

Rukověť bojovníka světla vyzývá každého, aby dokázal žít své sny. Aby každý vyšel vstříc nejistotě života a naplnil svůj jedinečný osud. Svým nenapodobitelným způsobem nám Paulo Coelho ukazuje, že v každém z nás žije bojovník světla, máme ho v sobě všichni. Inspirující krátké texty z let 1993-1996 ponoukají čtenáře, aby nastoupil cestu bojovníka... Tak začíná oficiální anonce na knihu z nakladatelství Argo. V ní jistá žena poručí jistému muži psát do modrého sešitu zápisky o bojovníkovi; ty pak zakončuje závěrečný rozhovor zapisovatele a oné moudré ženy.

Zmínění kritici považují Coelhovu dráhu za sestupnou; ani později úspěšného "startovacího" Alchymistu - který ovšem není jeho první text, ale sláva přišla až později - nehodnotí jako nikterak velký klenot. V propagačním rozhovoru u příležitosti vydání knihy Záhir Coelho loni prohlásil: "Každá kniha je jiná a vyjadřuje určitý stav mé duše." To druhé je bohužel pravda, chtělo by se dodat.

Josef Chuchma - dovolím si prohřešek v recenzi citovat recenzi - napsal před dvěma lety u příležitosti českého vydání románu Jedenáct minut: "Nelze asi popřít, že Coelho svými kazatelskými výzvami, oděnými do románových hávů, mnohým lidem pomohl nalézt světlo a cestu. Zejména v drsné brazilské realitě může mít takto podaná ruka nepochybnou humanistickou hodnotu. Ale misionáři nebývají význačnými filozofy a mysliteli - a nemusí jít vždy o věci víry." A tak nějak to s Coelhem je; misionáři ze své podstaty poněkud zjednodušují.

Co si má bojovník počít

Nyní přichází český překlad "nerománové" knihy Rukověť bojovníka světla - a  je to ještě horší. Je to tak řídký text, že kdyby byl pod ním podepsán nějaký písmák a podučitel z Pilníkova, nikdo si ho ani nevšimne. Setkáváme se tu se snůškou obecných banalit, nad kterými zůstává rozum stát.

Coelho, výbava každé modelky: pro podpis si přichází vítězka České miss Kateřina Smejkalová
Coelho, výbava každé modelky: pro podpis si přichází vítězka České miss Kateřina Smejkalová | Foto: ČTK

Třeba: "Energie Země musí být obnovena. Nové ideje potřebují prostor. Tělo a duše potřebují nové výzvy." Nebo: "Během meditace není bojovník sám sebou, nýbrž jednou z jisker Duše světa. Tyto okamžiky mu umožní, aby poznal svou zodpovědnost a jednal v souladu s ní."

No a co jako, napadne aspoň trochu kritického čtenáře. Co si s tím mám počít?

 

Právě se děje

Další zprávy