Nového Havla doplní Žilková jako Adina Mandlová

Jitka Gráfová
28. 9. 2007 18:28
O obsazení Třísky ve světové premiéře se zatím jedná

Praha - Havlovo Odcházení má být vrcholem sté sezony Divadla na Vinohradech. Jediným, kdo je z obsazení znám, ale pořád zůstává manželka exprezidenta Dagmar Havlová. Ta bude na této scéně hostovat i ve Višňovém sadu čechovovského specialisty Vladimíra Morávka.

"V současné době probíhají jednání s režisérem Davidem Radokem, máme za sebou už dvě kola, řešili jsme ale převáženě technické otázky nebo jevištní možnosti. Teď budeme řešit obsazení rolí," uvedl umělecký šéf divadla Martin Stropnický.

Kdo ztvární odcházejícího kancléře, zatím tedy není jasné; favoritem exprezidenta a tudíž i Vinohrad je ale Jan Tříska, byť ještě oficiálně nebyl z vinohradského divadla osloven. Měšťanská scéna přišla na řadu poté, co právě kvůli obsazení ztroskotala jednání s Národním divadlem.

"Účast paní Havlové v této hře je zcela přirozená, o dalších rolích bude řeč, podle smlouvy bychom měli oslovit pana Třísku, vše to nejdříve budeme řešit s panem Radokem. Je to až trapné, že se to pan Tříska musí dozvědět z novin," dodává Stropnický.

Původně mělo být obsazení rolí známo do konce měsíce. "Do konce září to nestihneme, je to spíše otázka týdnů," míní Stropnický. Situaci prý komplikuje, že Radok žije v zahraničí.

Ačkoliv hra nebyla nikde uvedena a nebyl na ni prodán ani jeden lístek, těší se velkému zájmu teatrologů, kteří ji označují dokonce za jeden z nejlepších Havlových kusů.

Sám autor o ní ale moc prozradit nechce, stejně jako Stropnický. "Kdybych něco prozradil, udělal bych panu Havlovi medvědí službu. Mohu říci, že je to nesmírně zajímavá hra a není určena jen pro úzký divácký segment. Na jednu stranu je hluboká, na druhou spontánnější a na rozdíl od přecházejících her je méně - řekl bych - matematická," popisuje vinohradský šéf Odchazení.

Inscenace má být vyvrcholením výroční sté sezóny vinohradského divadla. Na tu se divadlo obléklo i do nového kabátu. Rekonstrukcí prošlo hlediště, předsálí i balkony. "Počet míst jsme zredukovali ze 750 na 630, rekonstrukce stála jedenáct milionů korun," uvedl ředitel divadla Jindřich Gregorini.

Pomyslnou stovku ale nebude divadlo slavit žádným slavnostním večerem, nýbrž další premiérou. Na jevišti poprvé spatří svět původní česká hra o Adině Mandlové. Hlavní roli ztvární hostující herečka Veronika Žilková, režie se ujal její partner Stropnický.

Scenáristka Milena Jelínková, která má na kontě třeba předlohu ke snímku Zapomenuté světlo, původně hru psala jako filmový scénář. "Po několika marných pokusech sehnat finanční prostředky téma zpracovala jako divadelní hru," vysvětluje Stropnický.

Čechoameričanka přednášející na Kolumbijské univerzitě vycházela z dobových materiálů a z knižní autobiografie Mandlové. Podle inscenátorů se snaží postihnout příběh velké slávy, talentu a krásy, ale má být i reflexí zlomových okamžiků v českých dějinách od 30. století minulého století až do roku 1989.

Ještě před tím diváci v prostoru Nové zkušebny uvidí hru Lásky hra osudná. Jde o spojení dvou Čapkových děl - dramatu Lásky hra osudná a prózy Jak se dělá divadlo. V tomto prostoru se pak diváci dočkají i dvou komponovaných večerů k poctě Karla Čapka.

Další premiérou bude v lednu Čechovův Višňový sad v režii Vladimíra Morávka, muže velkých gest a opulentních obrazů. V hlavních rolích se představí Dagmar Havlová, Ivana Uhlířová a hostující herečka Pavla Tomicová.

"Letos u nás hojně hostují i herci z jiných divadel, diváci uvidí Radka Holuba, Pavlu Tomicovou, opět Františka Němce, v představení Višňový sad to bude dokonce i Radovan Lukavský v alternaci s Iljou Rackem," vypočítává Stropnický.

Do vinohradského divadla přijde hostovat coby režisér i šéf činohry Národního divadla Michal Dočekal. S Václavem Vydrou a Michalem Novotným v hlavních rolích nastuduje hru Na krásné vyhlídce od Ödöna von Horvátha.

Premiérový seznam uzavírá Figarova svatba v režii Radka Balaše, který předloni nastudoval pro divadlo muzikál Donaha!

 

Právě se děje

Další zprávy